Közélet

"Elégtételt kell kapnia Sólyomnak a sértésért"

A szlovák nagykövetség budapesti épülete ellen elkövetett Molotov-koktélos támadás ügyében tegnap két férfit hallgatott ki a rendőrség.

Vizsgálják, hogy ez a két ember összefüggésbe hozható-e a bűncselekménnyel. A térfigyelő kamera felvétele szerint egy ember követhette el a támadást kedden az épület ellen, melyben kár nem keletkezett.

„A Sólyom Lászlót augusztus 21-én ért sérelemmel a Magyar Köztársaság olyan sértést kapott a szlovák féltől, ami miatt elégtételt kell kapnia” – hangoztatta a köztelevízióban a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője.

Kumin Ferenc szerint az elégtételnek a minimumfeltétele az, hogy a szlovák fél magyarázatot ad, és megnevezi, hogy kik a felelősök, kik tévedtek. A KEH főosztályvezetője felhívta a figyelmet: az augusztus 21-i szoboravatáson ott voltak a Szlovák Köztársaság képviselői, hiszen ott volt Révkomárom polgármestere, képviselő-testülete, valamint a szlovák parlament képviselői is.

Az uniós szervezetekben dolgozó magyarok képviselete, a Magyar Hullám a szlovák nyelvtörvény ellen tiltakozva petícióval vonul szeptember elsején a brüsszeli szlovák nagykövetség elé.

A pozsonyi Új Szó szerint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nemkívánatos vendégnek tartja az új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most képviselőit az államnyelvtörvény elleni szeptember elsejei dunaszerdahelyi nagygyűlésen. Az MKP eddig nem reagált a Híd kérésére, hogy képviselőjük szót kaphasson a demonstráción.

sértés Szlovákia Sólyom László
Kapcsolódó cikkek