Közélet

„A tőzsde lángokban, de az index emelkedik” - Jelentés Bangkokból

A bangkoki zavargásokkal összefüggésben eddig egyetlen magyarnak sem esett bántódása, nyilatkozta lapunknak dr. Balogh András, Magyarország thaiföldi nagykövete magyar idő szerint délután egykor.

A helyi vízumstatisztikák szerint  mintegy hétszáz honfitársunk tartózkodik jelenleg turisztikai céllal Thaiföldön, a tartósan ott dolgozókkal és a diplomáciai szolgálatot teljesítőkkel együtt a kinntartózkodó magyarok számát ezernél valamivel többre becsüli a nagykövet. A misszió a zavargások ellenére rendes nyitva tartással üzemel, honlapjukat folyamatosan frissítik, de telefonon (+66 26611150) is adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy a fővárosi zavargások ellenére az ország közigazgatása és infrastruktúrája zökkenőmentesen működik, a gazdaság hovatovább prosperál. – A nagykövetség ablakából rálátok a épületére, az első emeletről éppen lángok csapnak ki, de közben a gazdasági hírekben hallom, hogy a tőzsdeindex [a SET50 illetve SET100] folyamatosan emelkedik – említ egy plasztikus példát az ellenmondásos helyzetre dr. Balogh András.

A rendbontás egyébként egészen tegnap estig Bangkok belvárosára, a Lumpini Parkra, illetve a Racsapraszong-negyedre korlátozódott, máma délelőtt terjed át a tőzsde és a Channel 3 tévéállomások székházára – az utóbbinál több százan rekedtek az ostromlott épületben –, valamint a rendkívül elegánsnak számító Central World plázára.

– Csak cáfolni tudom azokat a spekulatív kommentárokat, amelyek a zavargások hátterében etnikai konfliktust, konkrétan: a helyi kínai kisebbség elleni támadást sejtenek – mondta Balogh András. Bangkok lakásságának körülbelül egyharmadai kínai, vagy kínai származású, akik mára erősen integrálódtak-asszimilálódtak a thai társadalomba. A most kirobbant konfliktusban mind a kormány, mind vörösinges felkelőket támogató ellenzék oldalán exponálták magukat a thaiföldi kínai közösség reprezentánsai, maga Sinavátra Thakszin, az ellenzék száműzetésben élő emblematikus alakja is felerészben kínai származású. A politikai, gazdasági és kulturális elit tagjai közt épp úgy előfordulnak kínaiak, mint a legszegényebbek között – hangsúlyozta a nagykövet.

A jelen politikai válság hátterében több társadalmi konfliktus is meghúzódik. A legnyilvánvalóbb talán a vidéki mélyszegénységben élőknek és a fővárosi új középosztálynak a szembenállása. Az állam integritására nézve a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a társadalmi alakulások vesztesei az ország északi, északkeleti régiójában koncentrálódnak. Végezetül van a konfliktusnak egy elvi-ideológiai összetevője is: az ellenzék a társadalmi modernizációi jelszavával lép fel, ebben támogatja őt a kulturális elit jelentős része is, akik a mostani thai katonai-hivatalnoki elitre magát túlélő feudális maradványként tekintenek.

– A monarchia intézménye ugyanakkor érinthetetlen – hangsúlyozta a nagykövet. A király szerepe és személye a politikai vitán felül áll, tekintélye kikezdhetetlen – arról nem beszélve, hogy a felségsértést tíz évnél is hosszabb börtönnel sújtja a törvény.

Thaiföld Bangkok tőzsde
Kapcsolódó cikkek