Közélet

Itt az első parlamenti botrány: Sólyom-Vona szópárbaj

Letették esküjüket az Országgyűlés képviselői, ám ez meghozta az első botrányt is.

Az eskü szövegét a hagyományoktól eltérően nem a legfiatalabb képviselő - aki ezúttal a jobbikos Dúró Dóra -, hanem Horváth János fideszes korelnök olvasta elő. Majd a korelnök bejelentette az új Országgyűlés megalakulását.

Az eskütétel idejére Vona Gábor Jobbik-elnök levette zakóját és gárdamellényben tett esküt. Az MSZP budapesti képviselői ez ellen tiltakozva egy kitűzőt raktak fel ruhájukra, amely egy horogkeresztet kukába hajító embert ábrázol.

Sólyom László államfő közleményben ítélte el Vona akcióját. "Minden országgyűlési képviselőnek be kell tartani a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról. A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. Ez a méltatlanság azonban visszahull őrá, s mindenestől a múlthoz sorolja őt. Ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben. Ha a jogszabályok értelmezésére és kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz a parlamentben, amelyet hatalmas választói többség elvetett, mikor a rendet, a normák betartatását és az ügyeskedés végét követelte" - áll a köztársasági elnök közleményében.

Vona Gábor azonban nem érzi jogszabálysértésnek cselekedetét. A Jobbik elnök-frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: ha ez mégis jogszabálysértés lenne, akkor állampolgári engedetlenségnek fogja fel és vállalja az azzal járó következményeket. Azzal indokolta, hogy csak a képviselői eskü alatt vette le zakóját, hogy úgy érezte, az az a pillanat, amikor a legjobban tudja kifejezni szolidaritását azok iránt, akiket "az előző kormányzat meghurcolt és jogtalanul, antidemokratikus módon üldözött". Közölte, hogy nem csak az előző kormány, de a "jövő kormány irányába is kifejezem abbéli szándékomat, hogy ezeknek az embereknek a jogait nem csorbítani kellene".

Az államfő beszédével összefüggésben Vona Gábor úgy fogalmazott: a köztársasági elnök beszédét kirekesztőnek tartja. "Úgy érzem, hogy Sólyom László ezzel a beszéddel 855 ezer magyar állampolgárt alázott meg, és tett bizonyos értelemben közvetve másodrendű állampolgárrá" - mondta. "Kicsit úgy viselkedett a köztársasági elnök úr, mint amikor bizonyítványt oszt az osztályfőnök. Ez méltatlan volt a köztársasági elnöki tisztséghez, és szerintem Sólyom László politikai pályafutásának mélypontja volt" - értékelte.

A köztársasági elnök megnyitóbeszéde

Sólyom László államfő a Parlament alakuló ülésének nyitóbeszédében a választó akarat testet öltésének ünnepi érzését hangsúlyozta. Ám rögtön ezután arról szólt: rendkívüli feladatok állnak az Országgyűlés előtt, Magyarországot talpra kell állítani.

Feszültségek, belharcok, már most

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ma reggel közölte: a Fidesz-KDNP frakciószövetség nem fogja megengedni, hogy bármely politikai erő obstrukcióval kezdje a parlamenti munkát, és azt sem, hogy bármely politikai erő megakadályozza az Országgyűlés munkáját. Lázár szerint a Bajnai-kormánynak kell intézkedni Vona ügyében.

Vona Gábor akciója fájdalmas és sértő azon társadalmi csoportok számára, amelyek méltóságának védelme érdekében a bíróság feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet - közölte az LMP frakcióvezetője.

Balczó Zoltán a barikad.hu kérésére reagált Sólyom László köztársasági elnök nyitóbeszédére. Balczó elmondta, hogy Sólyom szokatlan módon kiosztotta az ellenzéki pártoknak a bizonyítványt: elmarasztalót az MSZP-nek, csillagos ötöst az LMP-nek és rendkívül efogult és negítv véleményt fogalmazott meg a Jobbikkal kapcsolatban. Az ellentmondás az, hogy hangsúlyozta, hogy a választói akaratot kell képviselni és minden mandátum egyenlő, ugyanakkor 855 ezer magyar választóról feltételezi, hogy képes lenne egy olyan pártra szavazni, amilyen torz kép jelenik meg a Jobbikról. Ez az államfői értékelés sokkal inkább egy kirekesztő politikusé volt, mint egy olyan demokratáé akinek a nemzet egységét kellene megtestesítenie.

eskütétel vona Gárda mellény
Kapcsolódó cikkek