Közélet

Sztrájkok Angliában és Spanyolországban

Spanyolországban a vasutasok a megszorítások ellen, míg a szigetországban a British Airways légi utaskísérői a kedvezményeikért sztrájkolnak.

Egynapos munkabeszüntetést tartanak pénteken a spanyol vasutasok, tiltakozásul amiatt, hogy az állami vasúttársaság (Renfe) változtatni akar a munkafeltételeken.

A munkabeszüntetés független attól a június 8-ikai sztrájktól, amelyet a legnagyobb spanyol szakszervezetek felhívására a közalkalmazottak tartanak a kormány megszorító intézkedései miatt. A vasúti dolgozókat tömörítő szakszervezet (SFF) azt közölte, hogy további munkabeszüntetéseket tart, ha a vasúttársaság nem hajlandó változtatni álláspontján, és romlanak a dolgozók munkafeltételei.

A legnagyobb spanyol szakszervezet (CCOO) vezetője, Ignacio Fernández Toxo pénteken nem zárta ki, hogy általános sztrájkra szólít fel tiltakozásul a kormány csütörtökön bejelentett megszorító intézkedései miatt. Spanyolországban a foglalkoztatottak csupán mintegy 16 százaléka szakszervezeti tag. A CCOO a csütörtökön bejelentett, a tetemes költségvetési hiány lefaragását célzó kormányzati megszorító intézkedések visszavonását követelte pénteken.

A spanyol kormányfőhöz eljuttatott levelében a szakszervezet arra figyelmeztetett, ha a kormány nem változtat az álláspontján, akkor egyre szélesebb körű tiltakozó megmozdulásokra kell felkészülnie. A spanyol kormány csütörtökön jelentette be, hogy csökkentik a közalkalmazottak bérét. Ez a vezető beosztásúak esetében 8-10 százalékos, az egyszerű alkalmazottak esetében 0,5-7 százalék lesz, és már júniustól életbe léptetik.

A közalkalmazotti fizetéseket 2011-re teljesen befagyasztják. Egy másik népszerűtlen döntés a nyugdíjak értékállóságának szüneteltetését jelenti 2011-ben. A kormányzati tervet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Sztrájk a Biritish Airways-nél

Ötnapos sztrájkba kezdenek hétfőn a British Airways (BA) légi utaskísérői, miután nem született megállapodás szombaton a szakszervezet és a vállalatvezetés között.

A brit légitársaság 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet vasárnap a BBC-vel azt közölte, hogy hétfőn a terveknek megfelelően megkezdődik a sztrájk és május 28-án zárul.

A szakszervezet már korában jelezte, ha a vitás kérdésekben nem sikerül dűlőre jutni a vállalat irányítóival, további sztrájknapokat is tart: május 30-tól június 3-ig és június 5-től június 9-ig. A BA utaskísérői márciusban is sztrájkoltak, először három, majd négy napig.

A hónapok óta húzódó munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése - drasztikus takarékossági program keretében - tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített a személyzetre, előzetes konzultáció nélkül.

A vita azóta tovább mélyült, mivel a Unite most már azt is követeli, hogy a BA állítsa vissza a márciusi sztrájkok résztvevőitől véglegesen megvont jelentős utazási kedvezményeket.

A minden BA-alkalmazottat megillető kedvezmények közé tartozik, hogy a munkatársak, valamint közvetlen családtagjaik - az alkalmazott hat hónapi munkaviszonya után - a teljes ár tíz százalékáért utazhatnak a British Airways bármelyik járatán.

Mindez azonban nem része a munkaszerződéseknek, és a BA a márciusi sztrájkok előtt figyelmeztette utaskísérőit, hogy ha sztrájkolnak, véglegesen elveszítik minden kedvezményüket.

A British Airways eddigi legrosszabb üzleti évét zárta március végével részben a márciusi sztrájkok miatt - közölte a vállalat pénteken. Az adózás előtti veszteség 531 millió font (762 millió dollár) lett, ami a legnagyobb a cég 1987. évi magánosítása óta.

BA sztrájk CCOO munkabeszüntetés légi utaskísérők toxo megszorítások
Kapcsolódó cikkek