Közélet

Orbán: A magyar föld nem eladó!

Lezárult a nemzeti konzultáció - mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában.

 Ez az alkotmányozás első, egyik legfontosabb szakasza, amely alapján elmondható: az új Alkotmány minden eddiginél erősebb alaptörvény lesz - mondta az Országgyűlésben a miniszterelnök.

Egy az emberektől induló kezdeményezés hozzájárult Magyarország megújúlásához. Megváltoztatta a politikát is. Mint mondjt, a nemzeti konzultáció hét évvel ezelőtt indult. Akkor még petíciónak nevezték. 2005-ben már gazdasági konzultáció néven folytatódott.

A mostani gazdasági konzultáció alapját a lakosságnak kiküldött, s majd nagy számban beérkezett kérdőívek adták, más területeken történt egyeztetéssel együtt. Ez nagy társadalmi eredmény, amely a nemzetiség újjászületését hozta magával. Orbán Viktor szerint a nemzeti konzultációnak nagy szerepe van az ország pénzügyi függetlenségének visszaszerzésében, az adórendszer megújításában.

Szerinte lezárult az az időszak, amikor az ország véleményét az ország vezetői nem vettek figyelembe. A most érvényben lévő Alkotmány is ilyen környezetben született.

A a magyarok egyetértésében valósul meg. A beküldött kérdőívek azt mutatják, hogy letisztultak a hazai értékek. A visszaküldött kérdőívek azt mutatják, több a magyarokban a közös, mint ami szétválaszt. A válaszadók 91 százaléka ért egyet azzal, hogy az alapvető jogokat és kötelességeket is deklarálni kell az Alkotmányban, valamint az alapértékek védelmét. Ugyanilyen többséggel értettet egyet azok, akik azt mondták, hogy az állam túlzott eladósodottságát is az alaptörvénybe kell foglalni. "Szinte egyhangú elvárás az, hogy ne lehessen az adófizetők pénzét offshore cégeken keresztül eltüntetni, ahogy az az elmúlt időszakban szinte gyakorlattá vált" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az emberek jelentős többsége azonban nem támogatja, hogy az anyák plusz szavazatot kapjanak gyermekük után.

Orbán Viktor szerint a magyarok minden eddiginél hangosabban kimondták, hogy a magyar föld nem eladó. Kinyilvánították, hogy a törvénytisztelőket kell előtérbe helyezni. Egyetértenek a tényleges életfogytiglani börtönbüntetéssel, s azzal, hogy bárki számonkérhető legyen tetteiért.

Szeirnte ez az egyetértés a legfőbb erőforrása Magyarország megújúlásának. Nem csak a mostani, hanem a követező nemzedékek iránt. A magyarok egységesek abban, milyen országot akarnak építeni, milyen értékek mentén.

Az új alkotmány minden ember alkotmánya lesz - ígérte Orbán. "Emellett kivételesen erős alaptörvény lesz, amelyre egy sikeres Magyarországot lehet építeni". A miniszterelnök ezután felkérte a képviselőket, hogy támogassák azokat a módosításokat, amelyeket a nemzeti konzultáció eredményezett.

Az ellenzék reakciójára adott válaszában elmondta, hogy nem volt kaotikus a nemzeti konzultáció. Szerinte a határon túli magyarok kérdését ne az Alkotmányozás alatt, hanem a nemzeti kisebbségekről szóló törvény ben vitassák meg. Az év végéig pedig új választójogi törvényt ígért az év végéig.

Mint mondja, a húsvéti megújúlás gondolatához éppen illik az új Alkotmány megszületése, amely korszerű formában a régi értékek és jogok gyűjteménye lesz, amely elfogadja a történelmi alaptörvényt is. Mint mondja, a választók annak a tudatában adtak kétharmados többséget a Fidesz-KDNP-re, mert a választás két fordulója között az alkotmányozás volt a koalíció fő mondanivalója.

Szerinte Magyarországon szegényeket támogató politikát folytatnak, de a szociálpolitikát nem lehet összekeverni az adórendszerrel. Hiszen ez utóbbi hazánk versenyképességét szolgálja. Létre kell hozni egy gazdaságot erősítő adórendszert és egy szegényeket segítő szociálpolitikát.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a következő választások idején már mindenkinek kedvezőbb lesz a helyzete, mint tavaly volt. Szerinte a nemzeti konzultációval történő alkotmányozás szerencsésebb, mint a népszavazás. S nem szabad egy olyan rendszert leírni, amelyben csaknem egymillió ember vett részt. Emellett bátorítja az embereket arra, hogy vegyenek részt a jövőbeni hasonló párbeszédben.

Országgyűlés Orbán Viktor alkotmány nemzeti konzultáció felszólalás
Kapcsolódó cikkek