Közélet

Gazdagabbak a gazdagok

Több pénzük van a dollármilliomosoknak, mint a világválság előtt – derül ki a Merrill Lynch kutatásából.

Azoknak az összvagyona, akik legalább egymillió dollárral bírtak, 2010-ben 42 700 milliárd dollárt tett ki; 2007-ben, az utolsó válság előtti évben ez az érték még „csupán” 40 700 milliárd volt.

A globális trend változását mutatja, hogy a tavalyi évben haladta meg az Ázsiában és a Csendes-óceán térségében élő milliomosok száma az európaiakét. Míg 2009-ben mindkét földrészen 3 millióan mondhattak magukénak ekkora vagyont, addig tavalyra Európában 100 ezerrel, Ázsiában viszont 300 ezerrel nőtt a számuk. Különösen sokatmondó ez az adat, ha hozzászámítjuk azt is, hogy 2008-ban még csupán 2,4 millió ázsiai milliomos volt.

A vezető továbbra is Észak-Amerika a maga 3,4 millió milliomosával, ráadásul az ottani növekedés is 300 ezres volt. Latin-Amerikában 500 ezren, a Közel-Keleten 400 ezren, Afrikában mindössze 100 ezren birtokolnak egymilliós vagyont. A jelentés kiemeli, hogy az adósságválsággal küzdő európai országokbana gazdagok is roszszul jártak. Spanyolország a 12. helyről a 14.-re csúszott vissza a milliomosok létszámát nézve, Olaszország pedig az egyetlen a listán, ahol csökkent a leggazdagabbak száma. Nem jártak sokkal jobban angol társaik sem: míg 2008 és 2009 közt 23,4 százalékkal nőtt az ottani érték, 2009-ről 2010-re már csupán 1,4 százalékos volt a növekedés. Az Egyesült Államokban például ugyanez az arány 8,3 százalék.

Érdekesség, hogy a gazdagok számának alakulása nem egyértelműen követi az országok gazdasági súlyának módosulásait. Az év elején nagy visszhangot keltett a hír, hogy Kína gazdasága megelőzte Japánét, és a trend szerint 2016-ra az Egyesült Államok elé is kerülhet, de ez a mil-liomosok számán nem látszik. Az amerikaiak biztosan őrzik első helyüket a listán, Japán második helye sem ingatható meg könnyen, de még Németország is Kína előtt maradt. Sőt, Németországban ugyanannyival, az Egyesült Államokban és Japánban pedig még többel nőtt a dúsgazdagok száma, mint Kínában.

Nem változott a listán a férfiak dominanciája: a világ 10,8 millió dollármilliomosa közül 7,9 millió férfi. Az is kiderül a jelentésből, hogy bár a média előszeretettel figyeli a fiatalon meggazdagodókat, a legtöbben hoszszú idő alatt halmozták fel a vagyonukat: a listán szereplők 83 százaléka, vagyis közel 9 millióan, már megünnepelték a 45. születésnapjukat.

milliomos gazdasg vagyon ázsiai
Kapcsolódó cikkek