Közélet

Veszíthetnek a pékek

Drasztikus keresetcsökkenést hozhat a sütőipari dolgozóknak a 22 év után megszűnő ágazati kollektív szerződés. A megváltozott helyzetben a szakszervezetek helyileg próbálnak hasonlót kiharcolni, amely a munkáltatónak is tartogathat előnyöket.

Visszavonta Varga Mihály sütőipari szakágazatban működő valamennyi munkáltatói szervezetre vonatkozó kollektív szerződés kiterjesztését – jelent meg a hétfői Magyar Közlönyben. A nemzetgazdasági miniszter határozatának értelmében a szakszervezetek és a munkaadók által közösen elfogadott kollektív szerződés már nem érvényes automatikusan az összes sütőipari vállalkozásra.

Az idehaza ritka, egész ágazatra érvényes kollektív szerződést a sütőiparban már 1991-ben aláírták, ez 1995-től az ágazat egészére érvényes – az tehát akkor is kötötte a sütőipari cégeket, ha semmilyen érdekvédelmi szervezetben nem volt tagságuk.

A változás most gyökeres lehet. Az augusztus 14-től megszűnő kollektív szerződés meglehetősen kedvező pótlékokat biztosított a dolgozóknak. A délutáni és éjszakai munkára 30 százaléknyi úgynevezett munkavégzési pótlék járt, így délután 2-től reggel 6-ig emelt bérért dolgoztak a pékségekben. A szombatról vasárnapra végzett munka pótléka ennél is magasabb, 50 százalék volt. Augusztus közepétől a sütőiparra is az új Munka törvénykönyve vonatkozik majd, amelynek értelmében csupán este 6-tól kapnának a dolgozók műszakpótlékot, akkor is csak abban az esetben, ha az üzem valóban váltott műszakban működik.

A különbség nagy lehet. „A sütőipari dolgozók a jövőben lényegesen kevesebbet fognak keresni, a veszteségük elérheti akár a 30 ezer forintot is havonta. Ez ebben a kereseti kategóriában nagyon komoly kiesésnek számít” – nyilatkozta a szakszervezeti oldalról a Világazdaságnak Dékán Jenő. A többek közt különböző élelmiszeripari dolgozókat is képviselő MÉDOSZ sütőipari tagozatának vezetője hozzátette: „a szakszervezet arra fog törekedni, hogy helyben, az adott munkáltatónál próbáljon meg kiharcolni egy kollektív szerződést. Ennek elérése nem lehetetlen, hiszen az új Munka törvénykönyve számos kedvezményt ad a munkáltatónak abban az esetben, ha van kollektív szerződése” – fogalmazott Dékán.

Az új munkajogi szabályozás értelmében a kollektív szerződéssel rendelkező cégek hosszabb próbaidőt, több rendkívüli munkavégzést és a munkáltató számára előnyösebb kártérítési szabályokat köthetnek ki.
„Nem lehet az ágazatban mindenki minimálbéres, ezért nem tartom valószínűnek, hogy hirtelen zuhanni kezdenek a keresetek” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, aki szerint főként a bizonytalanság lesz nagyobb a sütőiparban.

Hangsúlyozta: a munkaadói szervezet számos alkalommal kérte a kormányokat, hogy a kollektív szerződés alól mentesülő kereskedelmi cégeket is vonják be, ám erre nem került sor.

Ha a keresetcsökkenés be is következik, akkor sem valószínű a pékáru árának csökkenése, az ágazat csekély jövedelmezősége ugyanis ezt nem teszi lehetővé.

Egyre több volt a kivétel

A kiterjesztés visszavonásának oka, hogy a munkáltatói oldal már nem képviseli az ágazat 50 százalékát. A nagyobb üzletláncok és más cégek sütödét üzemeltetnek ugyan, de kereskedőként vannak nyilvántartva, ezért a kollektív szerződés sem vonatkozik rájuk. A mentességet élvező szereplők szaporodó száma olyan versenyhátrányt jelentett volna a kollektív szerződést betartó munkáltatóknak, hogy annak legutóbbi módosítását tavaly év végén már alá sem írták a felek.


munka pék
Kapcsolódó cikkek