Közélet

A Fidesz már lemondott Tapolcáról

Orbán Viktor nem tervez személyes kampányt Tapolcán – értesült a Népszabadság. A kormányoldalon nem adták fel előre az április 12-i választást, de nem is számítanak győzelemre. Állítólag a veszteség minimalizálása a terv.

„Tapolcán hangulatválasztás lesz” – mondta egy kormányközeli forrás a Népszabadságnak, aki – más fideszes politikusokhoz hasonlóan – azt sem zárta ki, hogy a tapolcai körzetben induló Fidesz–KDNP-jelölt, Fenyvesi Zoltán csak harmadik lesz a jobbikos riválisa és az MSZP-s Pad Ferenc mögött. A veszprémi választás elemzésekor a Fidesz-vezérkar tanulmányozta az adatokat, és semmi sem utal arra, hogy e mutatók ne lennének érvényesek Tapolcán is.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke sem fűzött nagy reményeket a tapolcai választáshoz. Múlt szombaton a Magyar Hírlapban megjelent interjúban „az adott politikai konstellációval” és a realitással magyarázta a veszprémi Fidesz-vereséget. Arra a kérdésre, hogy mire számít Tapolcán, azt válaszolta: „Ott a helyzet részben hasonló, mert az erőviszonyok április 12-ig nem változnak meg.” Szerinte a mozgósítási képesség alapján dől el, ki nyeri el a Lasztovicza Jenő halála miatt megüresedett parlamenti helyet.

Ám mások helyzetértékelése szerint a konfliktusos kormányzati intézkedések negatív hatását nem lehet mozgósítási technikákkal felülírni, ráadásul az első olyan vasárnap emléke is élő lesz, amikor nem nyithattak ki a boltok. A veszprémi fiaskó után a fideszesek arra gondoltak, hogy április 12. előtt még előkerülnek „dossziék” a Jobbikról.

De voltak olyan várakozások is, hogy évértékelő beszédében Orbán Viktor általános közérzetjavító nagy bejelentéseket tesz; ez mind elmaradt, viszont Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken adócsökkentést lebegtetett meg a Hungarian Business Leaders Forumon, és egyebek mellett áfacsökkentést ígért.

Fidesz választások tapolcai választás
Kapcsolódó cikkek