Közélet

Offshore-botrány: német állami cégnél vizsgálódnak

Elkezdődött a német pénzügyminisztérium belső vizsgálata a szövetségi nyomda esetleges offshore-ügyeiről.

A német pénzügyminisztérium vizsgálatot indított a panamai központú Mossack Fonseca ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai körül kirobbant offshore-botrányba belekeveredett állami társaság, a szövetségi nyomda (Bundesdruckerei) ügyében - jelentette be Berlinben a minisztérium szóvivője.

Martin Jäger elmondta, hogy már a hétvégén elkezdődött a tárca belső vizsgálata a szövetségi nyomda esetleges offshore-ügyeiről, amely már korábban is belső és külső - a berlini ügyészség által végzett - vizsgálatok tárgya volt. Az eljárás nem állapított meg törvénysértést. Most azért kezdenek ismét vizsgálatot, mert a Panama-iratok néven is ismert botrány révén "új információk" jutottak napvilágra - mondta a szóvivő.

A szövetségi nyomda közölte: meglehet, hogy a társaság egy volt alkalmazott jogsértő tevékenységének áldozatául esett. A vállalat minden segítséget megad az illetékes ügyészség újabb vizsgálatához, és minden lehetséges magánjogi és büntetőjogi lépést megtesz, amennyiben a gyanú beigazolódik, .

A volt munkatárs jelenleg egy olyan cégnél dolgozik, amelyben a szövetségi nyomda résztulajdonos. A társaság felkérte az érintett céget, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a munkavállalót.

A Der Spiegel című hírmagazin a hét végén azt írta, hogy a szövetségi nyomda egy offshore-cég révén feltűnik a Panama-iratokban. A nyomda a Mossack Fonseca közreműködésével alapított társaságon keresztül végezhetett üzleti tevékenységet Venezuelában.

A társaság közölte, hogy nagyjából tíz éve vesz részt a venezuelai elektronikus útlevélrendszer fejlesztésében. Ezt a tevékenységet 2010-ben a berlini ügyészség, 2015-ben pedig a tartományi főügyészség is vizsgálta, és az eljárást mindkét esetben megszüntették bűncselekményre utaló gyanú hiánya miatt.

A szövetségi nyomda egyben felkérte az ügyről információkkal rendelkező médiumokat, hogy azokat osszák meg a társasággal.

A Der Spiegel szerint egy informátor 2012-ben és 2013-ban figyelmeztette Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert és a tárcát a vállalat felügyelőbizottságában képviselő államtitkárt a szövetségi nyomda venezuelai tevékenysége körüli, állítólagosan kétes ügyletekre, de nem foglalkoztak vele.

Martin Jäger ezzel kapcsolatban a kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte: "állandóan jelentkeznek nálunk emberek, akik kétes ügyekről szóló információkkal rendelkeznek, vagy azt gondolják, hogy rendelkeznek ilyen információkkal, mi pedig mindig utánanézünk ezeknek az információknak. Így tettünk a szóban forgó esetben is".

offshore német nyomda botrány
Kapcsolódó cikkek