Közélet

Nyolcezer forintos órabért kap egy orvos a vizes vb-n

A Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Egészségügyi Kft. nyerte a július 14-én kezdődő FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatások ellátására kiírt közbeszerzési eljárást. A világversenyre szerveződő közel hatszáz fős egészségügyi csapatba húsvétig várják az orvosok, szakdolgozók, önkéntesek jelentkezését - mondta dr. Merkely Béla a klinikai rektorhelyettese, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki a FINA orvosi és egészségügyi csapatát is irányítja majd.

Az egészségügyi ellátás biztosítása a vizes vb-re mennyibe kerül? Mennyi pénz van erre elkülönítve?

Az egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Egészségügyi Kft. nyerte a július 14-én kezdődő FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatások ellátására kiírt közbeszerzési eljárást. A FINA egészségügyi büdzséje körülbelül 833 millió forint, amiből a SE, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők is gazdálkodnak.

A team javadalmazása, hogy történik?

A szakorvosoknak és a szakápolóknak is fix óradíja van. Itt öt héten keresztül rendelkezésre kell állnia azoknak, akik ezt vállalják. Egy szakorvos 8000 forint szuperbruttót kap óránként, ebben benne vannak már a járulékok is, a szakápolók óradíja pedig 4000 forint.

Hányan jelentkeztek eddig az egészségügyi teambe?

Már most 220 önkéntes jelentkezett, 90 szakápoló is van már, és 80 orvos is. Körülbelül 550 főre lesz szükségünk a FINA ideje alatt. Ők már a budapesti vizes világbajnokság előtt egy héttel elkezdik a munkát. Az egészségügyi csoport tagjainak a toborzása nem okoz problémát. Az önkéntesek egy része a Semmelweis Egyetem hallgatója, de a csapatban van fogorvos és gyógyszerész is, aki nem kér javadalmazást azért, hogy a betegeket, sportolókat ellássa világbajnokság ideje alatt.

Naponta hányan orvos és ápoló és vízimentő lesz szolgálatban?

Naponta közel kétszázan fognak felelni az emberek, versenyzők biztonságáért. Még azt nem tudom hány műszakban lesznek beosztva, de az ideális valószínűleg a 12 órás egy műszakos beosztás lenne. A doppingvizsgálatok lebonyolításához 50 önkéntesre is szükség lesz.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Dr. Merkely Béla maga is sportoló volt. Fotó: Teknős Miklós Dr. Merkely Béla maga is sportoló volt. Fotó: Teknős Miklós[/caption]

Csak Magyarországon dolgozó orvosok, vagy ápolók jelentkezhetnek?

Nem csak magyarok, habár nem tettük közzé külföldön a toborzást. Páran jönnek Németországból, de jön egy vállspecialista is Németországból dr. Kovács György, aki önként vállalta, hogy csatlakozik az egészségügyi csapathoz.

A vizes vb idején a kórházakban is rendkívüli helyzet lesz? Melyik intézményekre hárul a betegek ellátása?

Az ellátásban részt vesz a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, az egyetem egész Külső Klinikai Tömbje, a Szemészeti Klinika, a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centruma, valamint az Arc,- Állcsont, Szájsebészeti és Fogászati Klinika, ezen túlmenően az Uzsoki utcai Kórház traumatológiai és ortopéd részlege. És szerződéses kapcsolatot tartunk fenn a balatonfüredi nyiltvizi világbajnokság miatt a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházzal is.

Hogyan készülnek a veszélyes eseményekre, mint a toronyugrás és a masters világbajnokság?

Kellő számú sürgősségi orvosra, sportorvosra, kardiológusra, aneszteziológusra, traumatológusra lesz főként szükségünk. A szívleállástól kezdve az agyérgörcsig mindenre lehet számítani. Tavaly a londoni úszó Európa-bajnokságon két szívleállás is történt a mastersbajnokságon. Most úgy tudom 12 ezer master versenyző lesz, a legidősebb 100 éves. Én is indulok az 50 pluszosok között vízilabdában. Szerintem Balatonfüred lesz a legveszélyesebb területe orvosi szempontból a vizes világbajnokságnak.

Honnan ez az óriási tapasztalat?

Sportoló voltam én is, vízilabdáztam. 2008-tól pedig részt veszek a sportolók rendszeres kivizsgálásában és szűrésében. Voltam Kazanyban a világbajnokságon, Windsorban a rövidpályás világbajnokságon, Londonban az Európa-bajnokságon is és Rióba is elkísértem a magyar úszó és vízilabda válogatottat.

Az egészségügyi ellátáshoz szükséges gyógyszereket, kötszert, gumikesztyűt vagyis az eszközöket ki biztosítja?

Ezeket az eszközöket Semmelweis Egyetem biztosítja. Az eszközök beszerzése a Semmelweis Egészségügyi Kft. feladata. Például a fizioterápia teljes eszközparkját meg kellett vásárolnunk. Lézert, ultrahangot és különféle speciális eszközöket, és sürgősségi felszerelést is 66 millió forintért vásárolunk, de van, amit nem érdemes megvenni, mint egy szívultrahangot ezt pedig béreljük az egyetemtől.

vizes világbajnokság Semmelweis Egyetem orvosi ügyelet egészségügy
Kapcsolódó cikkek