Közélet

ENSZ-főtitkár: a világ nem ugorhat bele egy háborúba

A nukleáris konfliktus veszélye nem elvont veszély, „nem szabad vakon háborúba rohannunk” Észak-Koreával – figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Közgyűlése 72. ülésszakának kedden kezdődött általános vitáján.

A januárban hivatalba lépett ENSZ-főtitkár, aki első ízben mondott beszédet az ENSZ Közgyűlésében, az észak-koreai válság politikai megoldását szorgalmazta. Észak-Korea sorozatos kísérleti atomrobbantásai és ballisztikus-rakétakísérletei után – amelyek célja Phenjan állítása szerint, hogy nagy hatótávolságú, atomtöltetű rakétával képes legyen elérni az Egyesült Államokat területét -, Donald Trump amerikai elnök katonai fellépést helyezett kilátásba.

New York, 2017. szeptember 19.
Antonio Guterres, az ENSZ fõtitkára, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, az ENSZ-közgyûlés soros elnöke és Catherine Pollard fõtitkárhelyettes (b-j) a Közgyûlés 72. ülésszakának nyitóülésén a világszervezet New York-i székházában 2017. szeptember 19-én.
Forrás: (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Guterres felszólította a világszövegség tagállamait, hogy tartsák be a Biztonsági Tanács határozatait, amely kilenc alkalommal sújtotta büntetőintézkedésekkel Phenjant 2006 óta.

Egyúttal felszólította a világ kormányait, valósítsák meg a párizsi klímaegyezényt. Eleget tudunk az éghajlatváltozásról, a tudomány megcáfolhatatlan, véget kell vetni az üvegházhatású gázok öngyilkos kibocsátásának – mondta a főtitkár. A menekültválsággal kapcsolatban Guterres – az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa – hangsúlyozta:

az országoknak jogukban áll megvédeniük a határaikat, de védeni kell a menekültek és bevándorlók jogait is, a menekültkérdés pedig nemzetközi felelősségvállalással oldható meg.

A főtitkár „fájdalmát fejezte ki annak láttán, ahogyan a menekülteket és bevándorlókat összemossák és bűnbaknak tüntetik fel, és ahogyan egyes politikai szereplők választási haszonszerzés céljából haragot szítanak ellenük”.

Guterres felszólította Mianmart:

vessen véget a muszlim rohingja kisebbség elleni „üldöztetés, hátrányos megkülönböztetés, radikalizálás és erőszakos megtorlás ördögi körének”, ami elől több mint 400 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe.

Szorgalmazta azt is, hogy engedjék be az ENSZ-t és a humanitárius szervezeteket a rohingják lakta nyugat-mianmari Arakán szövetségi államba, hogy segítséget nyújthassanak a rászorulóknak.

főtitkár háború ENSZ
Kapcsolódó cikkek