Közélet

Lemondott a dél-afrikai elnök

Azonnali hatállyal távozott posztjáról a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, a korrupciós botrányok sorozatába keveredett Jacob Zuma.

Félórás búcsúbeszédében Zuma kiemelte, nem ért egyet azzal, ahogyan a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) kiebrudalta őt a hatalomból. Előbb pártja éléről távolították el tavaly decemberben, és helyébe Cyril Ramaphosát választották, most pedig államfői tisztéről is lemondatták.

Az azonnali hatályú lemondással a 75 éves dél-afrikai politikus elejét vette annak, hogy csütörtökön pártja – az ellenzékkel karöltve – parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal távolítsa el az ország éléről.

Jacob Zuma 2009 óta vezette Dél-Afrikát
Forrás: Phill Magakoe / AFP

Mindig fegyelmezett tagja voltam az ANC-nek, de nem szabad, hogy a párt miattam megosztott legyen

- mondta búcsúbeszédében Zuma. Kitért arra, büszke, hogy harcolhatott a fehér kisebbség elnyomásával szemben.

Az immár 75 éves Zumát 2009-ben választották elnökké. Afrikai mércével sem mondható, hogy tipikus államfő lett volna. Hajdanán karizmatikus polgárjogi harcosként szerzett nevet, ám idővel nyolc éven át hadakozott az ellene felhozott korrupció és nemi erőszak vádjaival szemben, amelyeket röviddel a 2009-es április 22-i választás előtt ejtettek. Politikai visszatérését szakszervezeti vezetők és a népes szegény rétegek támogatásának köszönhette. A korrupció árnyéka azonban rávetült elnöki időszakára is, és végül a vesztét okozta.

Dél-afrikai Köztársaság Jacob Zuma korrupció
Kapcsolódó cikkek