Közélet

Megválasztották Zuma utódját

Elnökké választotta csütörtökön a dél-afrikai parlament Fokvárosban Cyril Ramaphosa eddigi alelnököt, miután Jacob Zuma szerda este lemondott az államfői posztról.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus képviselői közül többen énekelni kezdtek és táncra perdültek Ramaphosa megválasztását követően. Az ellenzéki, radikális baloldali Gazdasági Szabadságharcosok nevű párt politikusai viszont még a voksolás előtt kivonultak az ülésteremből. Vezetőjük, Julius Malema közölte, hogy nem óhajtják legitimálni a kormánypárt jelöltjét.

Cyril Ramaphosa, a fokvárosi parlament által frissen megválasztott dél-afrikai elnök
Forrás: Mike Hutchings / POOL / AFP

A 65 éves Ramaphosa a Dél-Afrikai Köztársaság ötödik köztársasági elnöke a faji elkülönítésen alapuló apartheidrendszer felszámolása óta.

A 2014 óta alelnöki tisztséget betöltő, kiváló diplomáciai érzékkel rendelkező Ramaphosa üzletemberként jelentős vagyonra tett szert. A magánszférában szerzett tapasztalatait elnökként is szeretné kamatoztatni: elsődleges célja a gazdaság fellendítése, az állami vállalatok működésének optimalizálása és a korrupció felszámolása lesz. A politikus elnökké választásának hírét a helyi és a nemzetközi piacok is kedvezően fogadták.

„Keményen fogok dolgozni, hogy ne okozzak csalódást Dél-Afrika népének” – ígérte az újdonsült elnök.

Ramaphosa elmondta, szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a többi párt vezetőivel, hogy megegyezzen velük az együttműködés kereteiről. Az ellenzéki Demokratikus Szövetség vezetője, Mmusi Maimane jelezte, hogy pártja kész együttműködni a politikussal, ha a dél-afrikai nép érdekében folytatja tevékenységét.

Az új államfő péntek esti beszédében részletezi majd politikai elképzeléseit.

Jacob Zuma előző elnök korrupciós botrányai miatt szerda este azonnali hatállyal lemondott tisztségéről, megelőzve ezzel, hogy csütörtökön pártja – az ellenzékkel karöltve – parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal távolítsa el az ország éléről. A 75 éves Zumát 2009-ben választották államfővé.

Afrikai Nemzeti Kongresszus Cyril Ramaphosa Dél-afrikai Köztársaság Jacob Zuma
Kapcsolódó cikkek