Közélet

Szorult helyzetben az amerikai fegyvergyártók

Donald Trump elnöktől nem várható az amerikai szabályozás szigorítása, ám megteszik ezt helyette mások, köztük a világ legnagyobb áruházlánca, a Walmart.

Évente 33 ezer ember életét oltja ki lőfegyver az Egyesült Államokban, ahol pisztolyhoz, puskához vagy akár gépkarabélyhoz is könnyen hozzá lehet jutni az évszázadokra visszatekintő liberális hagyományok miatt. A fegyverlobbi nagy barátjának tartott Donald Trump elnöktől nem várható a szabályozás szigorítása, ám megteszik ezt helyette mások. Az utolsó csepp a pohárban a floridai iskolai mészárlás volt, ezt követően a hozzáférés korlátozását rendelte el több kereskedőcég, köztük a világ legnagyobb áruházlánca, a Walmart.

Egyre több üzlet dönt úgy, hogy nem ad el nem önvédelmi célokat szolgáló fegyvereket
Forrás: AFP

Rajta kívül a Kroger és a Dick’s Sporting Goods jelentette be, hogy kiveszi kínálatából a nyilvánvalóan nem önvédelmi célokra kifejlesztett gépfegyvereket, köztük a Smith & Wesson (S&W) által gyártott és a floridai Parklandban is használt AR–15-ösöket, egyben döntöttek arról, hogy 21 év alatti vásárlókat nem szolgálnak ki a jövőben. A fegyverellenes közhangulatot erősen felkorbácsolta a 17 áldozatot követelő februári floridai tragédia, a szabályozás szigorítása aligha elkerülhető, s ez meg is látszik az iparág egyre siralmasabb teljesítményén.

A fegyvereladások Barack Obama hivatali ideje alatt virágoztak, a szigorítások pártján álló elnök azonban nem ért célt, azt viszont megköszönhetik neki a gyártók, hogy a várható szigorításoktól tartva a lakosság betárazott a fegyverekből.

Trump győzelmével ez a hatás elillant, az eladások zuhanni kezdtek. Olyannyira, hogy a legendás Remington februárban csődöt jelentett, a 166 éves múltra visszatekintő S&W anyacége, az American Outdoor Brands pedig a következő másfél évben forgalma és nyeresége drasztikus csökkenésére készíti fel részvényeseit. James Debney vezérigazgató őszinte szavaira 12 százalékkal zuhant az árfolyam, amely tavaly már eleve 39 százalékot gyengült.

Amerika legnagyobb kézifegyvergyártója elbocsátásokat hajt végre, adósságából 75 millió dollárnyit visszafizetett, míg kötvényeinek lejáratát meghosszabbította.

Az áprilisban záruló üzleti évére vonatkozóan már harmadszor korrigálja nyereségvárakozásait, ezúttal, 33-ról 31 centre vette vissza, szemben a Bloomberg 60 centes elemzői konszenzusával. Az éves forgalmi előrejelzést 599 millió dollárra vitték le, míg az elemzők leragadtak a 656 millió dollárnál. A felhalmozott készletek akciós kiárusítása sem kedvez a profitnak, ahogy a fegyverellenes hangulat sem: társadalmi nyomásra egyre több cég értékeli át álláspontját és szakítja meg kapcsolatait a fegyverlobbival, a múlt héten a Symantec, a Hertz, az Avis Budget és a MetLife tett így. Trump még kitart, de azt már ő is belátta, hogy az iskolai lövöldözések elkerüléséhez nem a tanári kar felfegyverzése lenne a legoptimálisabb megoldás.

eladás csökkenés fegyver
Kapcsolódó cikkek