Közélet

Még folyamatban a nyomozás de már bíróságon a Vegoline-ügy

Hétfőn kezdődik az európai uniós források elsikkasztásával kapcsolatos, úgynevezett Vegoline-ügy tárgyalása a Nyíregyházi Törvényszéken.

Bírósági szakaszba ért a 2009-ben kiírt, mezőgazdaságieszköz- és gépvásárlást célzó pályázatokkal kapcsolatos visszaélések ügye. A Magyar Idők úgy tudja, hogy az uniós források elsikkasztásával kapcsolatos eljárásban az első tárgyalási napot hétfő reggel a Nyíregyházi Törvényszéken tartják. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozva, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást. A gyanú szerint egy kiterjedt céghálót üzemeltető társaság úgy jutott több száz millió forinthoz még 2010-ben, hogy a gépet, amelyre a támogatást igénybe vették, le sem gyártották.

Hétfőn kezdődik az európai uniós források elsikkasztásával kapcsolatos, úgynevezett Vegoline-ügy tárgyalása a Nyíregyházi Törvényszéken
Fotó: Magyar Idők – Katona Vanda

Az európai uniós források lehívásával kapcsolatos visszásságokra egy tényfeltáró újságcikk hívta fel a figyelmet, ennek kapcsán indított vizsgálatot az MVH, 2014 őszén pedig nagy vagyoni hátrányt okozó visszaélés gyanúja

miatt feljelentést is tett a Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságnál. Érdekesség még, hogy miközben az ügy már a bíróságon van, s az MVH egyetlen korábbi dolgozója sem gyanúsított, a nyomozás a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán jelenleg is folyamatban van.

Ez azért különös, mivel egy ügy már csak a nyomozás lezárása és a vádirat elkészülte után kerülhet bíróságra. Ugyanakkor, mivel a szóban forgó korrupciós ügyben több társaság hasonló módszert alkalmazva nyert egyenként több száz millió forintot, az sem megmagyarázható, hogy miért nem egy ügyként kezelték az azonos üzleti körhöz tartozó visszaéléseket a hatóságok.

A Vegoline Kft. még 2009-ben nyert pályázatot aszalóüzem létesítésére és az ahhoz szükséges berendezések beszerzésére. A társaság a támogatási összeg lehívásához két alkalommal nyújtott be elszámolási kérelmet az azóta megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Az első kifizetési kérelem szerint beszereztek egy gyümölcsszárító berendezést, amelyet a benyújtott számla alapján a Texel Exim Srl. nevű román társaságtól vásároltak meg. Az ügy pikantériája, hogy az Aradon bejegyzett cég egyébként nem szerepelt az MVH mezőgazdasági ügyfélnyilvántartási rendszerben, ezért a termékei fel sem kerülhettek a hivatalos géplistára, ahonnan a nyertes pályázók kiválaszthatták a megvásárolni kívánt eszközöket.

 

sikkasztás Vegoline EU-forrás
Kapcsolódó cikkek