Közélet

Közösségre vágynak a mai fiatalok is

A mai húszéveseknek, vagyis az Y generáció tagjainak 80 százaléka arra törekszik, hogy a legmodernebb technológiákkal dolgozhasson, és több mint egyharmaduk az informatika területén szeretne karriert építeni.

A Z generáció hamarosan a technológiát előtérbe helyező mentalitással lép be a munkaerőpiacra, így a vállalkozásoknak a jövőben még jobban kell alkalmazkodniuk a digitális kor kihívásaihoz. Ennek következtében pedig tovább szélesedik majd a munkahelyeken dolgozó öt generáció közötti szakadék.

A Dell Technologies megbízásából készült globális kutatás szerint az 1996 után születettek jobban értik a technológiát és az abban rejlő lehetőségeket az életünk és a munkánk átalakítására.

A 17 országra kiterjedő, több mint 12 000 középiskolai és felsőoktatásban tanuló diák megkérdezésével végzett felmérés a fiatalabb generáció technológiával és karrierlehetőségekkel kapcsolatos kilátásait tárta fel.

Fotó: AFP

A válaszadók 98 százaléka használta a technológiát a tanulmányai során, 91 százalékuk szerint a munkáltató által biztosított technológia – hasonló ajánlatok esetén – döntő tényező lehet.

A 80 százalékuk szeretne élvonalbeli technológiákkal dolgozni, 38 százalékukat pedig konkrétan az informatikai karrier érdekli. Ez utóbbiak 39 százaléka a kiberbiztonság szakterületén dolgozna, 46 százalék pedig a technológiai kutatás és fejlesztés területén.

A kérdőívet kitöltők túlnyomó része, 89 százaléka tisztában van vele, hogy az elkövetkező időszak az emberek és a gépek partneri kapcsolatáról fog szólni.

A válaszadók kicsit több, mint fele – 51 százaléka – úgy véli, hogy az emberek és a gépek integrált csapatként fognak együttműködni, míg 38 százalékuk eszközökként tekint a gépekre, amelyeket az emberek szükség szerint használnak majd.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Y generáció robotizáció
Kapcsolódó cikkek