Közélet

Európában másfél millió embert mozgatott meg a Rolling Stones

Nagypéntek után, április 20-án indul a Rolling Stones No Filter koncertsorozatának észak-amerikai, egyben befejező etapja. Az európai turnésorozat 25 helyszínen eddig 237,8 millió dollár bevételt hozott, ami összértékben elmarad a legnagyobb bevételű szériáktól, egyenként azonban rekordnak számít.

Sokak szerint a Rolling Stones No Filter turnéja a zenekar utolsó nagy dobása, nem valószínű – már csak a zenészek koránál fogva sem –, hogy még egyszer összerakjanak egy ilyen nagy volumenű produkciót, mint a mostani. A 2016-os Blue & Lonesome nagylemez megjelenését követően jelentette be a zenekar, hogy néhány év kihagyás után lemezbemutató turnéra indul, amelynek első állomása 2017. szeptember 9-én Hamburgban volt.

 

Az első négy helyszín kapásból 43 millió dollárt hozott annak ellenére, hogy az európai sajtó azzal volt elfoglalva, hogy a nyugati pénztárcákhoz képest is nagyon drágák a jegyek.

Meglepő módon az osztrák Spielbergben rendezett buli volt a környék leglátogatottabb eseménye, leginkább azért, mert Kelet-Európából is sokakat vonzott az egyébként nagyon mostoha körülményeket kínáló helyszín. Abszolút értékben a legnagyobb bevételt a két londoni előadás h

Fotó: MTI/EPA

ozta, összesen 20 millió dollárt, ezt követte a három francia koncert (egy helyszínen) 18,5 millió dollárral.

 

Mindent összevetve

eddig a szaldó 237,8 millió dollár, ami átlagosan 9,5 millió dolláros bevétel fellépésenként. A zenekar eddigi legnagyobb bevételét a Bigger Bang 2005–2007-es szériája hozta, 558,2 millió dollárt, ám akkor 144 helyszínen voltak (például Budapesten is), és a fellépésenkénti átlagos bevétel 3,9 millió dollár volt.

A magyar zenei rendezvényszervező ipar már 1982-ben rákattant a gördülő cirkuszra, ehhez képest a zenekart mindössze kétszer tudták nagy produkcióval Budapestre hozni. A meghiúsult fellépéseket sokan sokféleképpen magyarázták, ám a legtöbbször a produkció feltételeit nem sikerült biztosítani.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

Rolling Stones turné
Kapcsolódó cikkek