Közélet

Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán, heten meghaltak

Legalább heten meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, több embert még keresnek.

A Hableány elnevezésű sétahajón 32 dél-koreai turista utazott és a kéttagú magyar legénység.

A mentést kiterjesztették a Duna teljes, Budapest alatti magyarországi szakaszára – jelentette az M1 tudósítója.

Luxushajóval ütközött a Hableány

Egy nagyméretű luxushajóval ütközött az a turistahajó, amely elsüllyedt szerda este a Dunán a Parlamentnél – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt. A hajó roncsát Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni.

A sérültek állapota stabil, de átfagytak

Hét ember meghalt, miután a két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este – jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen. Az M1 aktuális csatorna által közvetített sajtótájékoztatón hozzátette: hét embert könnyű sérülésekkel, kihűléssel vittek kórházba. Győrfi Pál elmondása szerint a sérülteket a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba szállították, állapotuk stabil – annak köszönhetően, hogy korán partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk – tette hozzá. A Duna vize most hideg – 10-15 fokos –, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása – mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet.

Korábbi felvétel a Hableány rendezvényhajóról
Fotó: MTI

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott. A Vigadónál a Kolombusz állóhajóra vezető pontonhídon műveleti központot hoztak létre.

Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei – mondta az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus. Kiemelte: a lehűlés komoly fenyegetést jelent. A Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt. A toxikológus elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta:

jelenleg minden akadályozza a mentést, a zuhogó eső, a víz hőmérséklete és a Duna gyors sodrása.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint felborult hajó miatt tart a mentés a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídtól a folyó déli irányába.

Azt írták, a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Mentők a Duna-parton, a Pesti vigadónál
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „minden erőforrást mozgósítanak az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tették hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta – írták.

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány elnevezésű sétahajó – mondta az M1 aktuális csatornának Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka. Azt mondta: semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják.

Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

A dél-koreai elnök operatív delegációt küld Magyarországra

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

A budapesti dunai hajóbalesetről szóló híradás a szöuli főpályadvaron
Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől.

A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Budapestre jön a dél-koreai külügyminiszter

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt – jelentette be csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője.

Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját

– tudatta Kim, aláhúzva, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

Megkezdték a hajóroncs kiemelésének előkészületeit

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából annak a turistahajónak a roncsait, amely szerda éjjel összeütközött egy szállodahajóval.

 

Duna baleset hajókatasztrófa
Kapcsolódó cikkek