Közélet

Friss információkat közölt az ORFK a hajóbalesetről

A túlélők és az elhunytak mind koreaiak, a hajó személyzetét pedig még mindig keresik 21 fővel egyetemben. Az ORFK a szemtanúk soron kívüli jelentkezését várja a kapitányságon.

Információkat közölt az ORFK

Az ORFK sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a hét túlélő és a hét elhunyt – akik közül két személyt már azonosítottak – mind koreai.

A személyzet az eltűntek között van.

Azt egyelőre nem tudják, hogy az elsüllyedt hajón vannak-e még holttestek, arról a lent lévő búvárok adnak majd visszajelzést.

A Hableány kapitánya ukrán állampolgár volt, tapasztalt szakember, akit már régóta foglalkoztatott a magyar cég.

A Katasztrófavédelem arról számolt be, hogy

a hajó kiemelése attól függ, hogy a hajógerinc milyen állapotban van, ennek fényében akár napokig is eltarthat a kiemelés.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem hajózási szakértői segítenek abban, hogy miként lehetne a hajótestet a felszínre hozni.

Elhangzott továbbá, hogy

jelenleg büntetőeljárás folyik ismeretlen tettes ellen, a szakértő bevonását követően tudják megmondani, hogy terhelhető e valaki.

A Hableány fordult a Viking Sigyn elé

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy

az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia

– közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy

„hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hozzátette, a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig

civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

Szemtanúk jelentkezését várják

Az ORFK hangsúlyozta, hogy

kérik a lakosságot, aki tegnap este látta magát a balesetet, és az azt követő folyamatot, az soron kívül jelentkezzen a rendőrkapitányságon.

Megkezdődtek a hajóroncs kiemelésének előkészületei

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából annak a turistahajónak a roncsait, amely szerda éjjel összeütközött egy szállodahajóval, majd elsüllyedt a Parlamentnél – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornának.

Gál Kristóf hozzátette, jelenleg a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik. Kitért arra is, hogy

az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani.

A honvédség hajója a Duna fővárosi szakaszán
Fotó: MTI

Az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója azt jelentette, két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s autópálya déli szakasza közelében találtak meg a vízben.

Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

Megérkezett a Margitszigethez, az elsüllyedt turistahajó közelébe a Magyar Honvédség egyik hadihajója és búvárok készülnek a merülésre – hangzott el csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Értesüléseik szerint a honvédség szakemberei részt vesznek majd a 3-4 méter mélyre süllyedt Hableány felderítésében. Az M1 tudósítója gumicsónakokban búvárokat látott a Margit híd közelében.

A búvárok készültségben állnak

Egy pontonhídelemet juttatott a Magyar Honvédség hadihajós ezrede a szerda esti hajóbaleset helyszínére, a Margit híd közelébe – mondta Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka csütörtök reggel a honvedelem.hu-nak.

A parancsnok elmondta, a baleset után nem sokkal parancsot kaptak, hogy mérjék fel képességeiket, pontosan mivel tudják támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját.

Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot. A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be

– fogalmazott az ezredes. Hozzátette, miután megtalálták a hajóroncsot, a hajókat visszarendelték a hadikikötőbe.

Kutató motorcsónak a Duna fõvárosi szakaszán, a Margit hídnál
MTI/Máthé Zoltán

A búvárok készenlétben állnak, feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét. A katonák emellett előkészítettek egy pontonhídelemet is, amelyet egy aknamentesítő hajóra kötve a Margit híd közelébe juttattak. Ez búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, ha szükség lenne rá – mondta.

Daru is érkezett a helyszínre

Egy vízi daru érkezett a Margit híd melletti Duna-szakaszra, a szerda esti hajóbaleset helyszínének közelébe – jelentette az MTI helyszíni tudósítója csütörtök reggel. A tudósító elmondta, a vízen – a Margit híd pillérei között – jelenleg a katasztrófavédelem munkatársai, illetve a Magyar Honvédség és a rendőrségi tűzszerészek tanácskoznak a mentés részleteiről.

Két motorcsónakot látni. Az Országház és a híd közötti szakaszra érkezett vízi daru mellett egy hatósági hajó horgonyoz.

Az MTI tudósítója csütörtök reggel azt az információt kapta, hogy

az elsüllyedt kirándulóhajó roncsainak kiemelése még néhány óráig biztosan nem kezdődik meg.

A pesti rakparton rendőrautók hosszú sora várakozik.

Hajózási korlátozás a Dunán

Hajózási zárlat lépett életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól egészen az 1649,5 folyókilométerig, vagyis körülbelül az Árpád hídig – mondta Éder Zsolt, a Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság ügyeletvezetője csütörtök reggel. Az ügyeletvezető elmondta, a budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték.

A csökkentet sebességre azért van szükség, hogy a hullámok ne zavarják a mentési munkálatokat

– tette hozzá.

Meghallgatták a Hableány turistahajó cégvezetését

Meghallgatták a rendőrök a szerdán este balesetet szenvedett Hableány elnevezésű turistahajó tulajdonosait és teljes cégvezetését – mondta Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője csütörtökön. Hozzátette:

a turistahajó személyzete saját életét kockáztatva részt vett a mentésben. Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.

Naponta több ezren vesznek részt hasonló dunai városnéző programokon – mondta. Jelezte: évente több millió turista vesz részt hajós programokon Magyarországon, hasonló balesetre ebben az évszázadban nem volt példa.

Az MTI információi szerint a dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán, heten meghaltak

Legalább heten meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, több embert még keresnek.

 

Duna hajóroncs baleset hajó
Kapcsolódó cikkek