Közélet

Bőkezű a meddőségi finanszírozás

Hat, eddig a magánellátás keretei között lombikbébi-eljárást folytató centrum került állami irányítás alá. Szakértők szerint akár sikeres is lehet a meddőségi projekt, de a klinikák műszereinek amortizációja még okozhat gondokat.

Jól is alakulhat az a meddőségi program, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök pár hete jelentett be – mondta a Világgazdaságnak Soós Miklós, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum (IGC) ügyvezető igazgatója. A magánklinikán ugyan nem folyik lombikprogram, de meddőségi kivizsgálás igen: évente több mint 4300 meddőségi vizsgálatot végeznek, az intézet forgalma meghaladja a másfél milliárd forintot.

Nem számítunk nagy lemorzsolódásra, mert ha a páciensek az állami folyamatban azt tapasztalják, hogy nem a legmegfelelőbb vizsgálatokat végzik el, esetleg hosszadalmas a várakozási idő, akkor továbblépnek

– vélekedett. Megjegyezte, hogy hiába kerül be a meddőségi kivizsgálás az állami klinikákra, ez csak az esetek egy részét fogja lefedni.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Soós Miklós szerint azzal, hogy tavaly februártól több meddőségi klinika központi irányítás alá került, kapacitásokat vásárolt az állam. A kormányfő a januári kormányinfón jelentette be, hogy hat meddőségi klinika esetében az állami tulajdonosi joggyakorló az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lesz, egyelőre 2022. december 31-ig. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben az is olvasható, hogy a cégek közös irányítás alá kerülése nem számít összefonódásnak, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében tehát nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelenteni.

A projektet a kormány a népességfogyás megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tétele érdekében nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette. Három olyan meddőségi központ maradt, amely nem állami fenntartású.

„Más országokban szabályozó eszközökkel biztosítják a kezelések minőségét” – értékelte a fejleményeket Lantos Gabriella egészségügyi szakértő a Világgazdaságnak. Hozzátette, hogy ha nem lesz teljesítményvolumen-korlát, és egy pár öt meddőségi kezelést is ingyen kaphat, akkor nagyon kevesen fognak erről az akár egymillió forintba kerülő beavatkozásról lemondani. Szerinte a hazai egészségügyi ellátásban az állam általában nem a leggondosabb tulajdonos.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Soós Miklós Horváth Ildikó Lantos Gabriella meddőség Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum
Kapcsolódó cikkek