Közélet

A beszállítók hosszú távú megoldást akarnak a kórházi adósság problémájára

A hazai orvostechnikai, képalkotó diagnosztikai, in vitro diagnosztikai és az egészségügyi informatikai piacot lefedő szakmai szervezetek közösen írtak levelet a kifizetetlen számláik miatt.

Közös levélben partnerségen alapuló, átlátható, hosszú távú megoldást sürgetnek az egészségügyi beszállítók a kórházi problémájára, mivel tavaly a korábbi években megszokottá vált kórházi konszolidáció elmaradt. A nyilatkozatot négy szakmai szervezet fogalmazta meg, amelyek szinte teljes egészében lefedik a hazai orvostechnikai, képalkotó diagnosztikai, in vitro diagnosztikai és egészségügyi informatikai piacot, valamint a Magyarországon gyártó, fejlesztő, forgalmazó és szolgáltató cégeket. Ezekkel a hazai egészségügyi intézményrendszer összességében több tízmilliárd forintos lejárt tartozásállományt nem rendezett.

Magyarországon évtizedek óta megoldatlan az egészségügyi intézmények eladósodása (képünk illusztráció)
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter, valamint az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége kiemelte, hogy Magyarországon évtizedek óta megoldatlan az egészségügyi intézmények eladósodása, és annak ellenére is problémás a kórházak gazdálkodása, hogy 2012 óta az állam tulajdonában vannak, és működésük fölött a kormányzat közvetetten mindenre kiterjedő pénzügyi-szabályozási kontrollt gyakorol.

A szakmai szervezetek állítása szerint a Pénzügyminisztérium (PM) egyenként tárgyal a lejárt tartozásokról a legnagyobb beszállítókkal, amelyek esetenként több mint egy éve várják az általuk leszállított orvosi eszközök és gyógyszerek szerződésben rögzített ellenértékének megfizetését. A PM arra kéri az érintetteket, hogy mondjanak le a tőkekövetelésük 20 százalékáról. A levélben arra is utalnak, hogy a késedelmi kamatokról nincs mód egyeztetni.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

kórházi beszállítók adósság tartozás egészségügy levél
Kapcsolódó cikkek