Közélet

Kiderült, melyik magyar egyetemeken tanultak a fertőzött diákok

Az egyik fertőzött Magyarországon élő iráni diák a Semmelweis Egyetemre (SOTE) jár, a másik a gödöllői Szent István Egyetemen tanul.

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebookon szerdán, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon.

Az Index információi szerint

az egyik koronavírussal fertőzött Magyarországon élő iráni diák a Semmelweis Egyetemre (SOTE) jár, a gyógyszerész karra, emiatt az egyetemen biztonsági intézkedéseket rendeletek el, és ez alapján helyezték karanténban a barátnőjét is. A másik igazolt eset a portál szerint a győri egyetem hallgatója. Ezt azonban cáfolta az intézmény.

Az egyetemen biztonsági intézkedéseket rendeltek el, a lap a SOTE sajtóosztályától annyit tudott meg, hogy minden kérdéssel az Operatív Törzset kell keresni.

A SOTE hallgatói önkormányzat később azonban azt posztolta: „Professzor Béla Merkely rektor úr arról tájékoztatott minket, hogy

a két magyarországi koronarvírusos közül, az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett.

A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László kórházban van karanténban elkülönítve. ”

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető fõorvosa
Forrás: MTI/Kovács Attila

A részletekről szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője, és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Szlávik elmondta, hogy

a diákok fertőzöttségét szerdán állapították meg. Az egyikük házastársát, a másikuk barátnőjét is izolálták.

Az ATV úgy tudja, hogy a diákok február 22-én tértek vissza Magyarországra. Egyelőre azt még vizsgálják, hogy hogyan kapták meg a betegséget, merre jártak Magyarországon. Addig izolációban maradnak, amíg teljesen meg nem gyógyulnak.

Az Index kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen tanul az az iráni diák, aki a másik koronavírus fertőzött Magyarországon.

járvány koronavírus
Kapcsolódó cikkek