Közélet

Egy amerikai admirális tajvani utazása miatt áll a bál Kínában

Kínának nagyon nem tetszenek a katonai kapcsolatok az Egyesült Államok és Tajvan között.

Peking tiltakozott hétfőn amiatt, hogy sajtóhírek szerint egy hivatalosan be nem jelentett látogatás keretében Tajvanon járt az Egyesült Államok csendes-óceáni térségének katonai hírszerzését ellenőrző admirálisa.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

Kína határozottan ellenez mindenféle hivatalos vagy katonai kapcsolattartást az Egyesült Államok és Tajvan között.

USA against China Trade War and Sanctions

A szóvivő közölte:

felszólították Washingtont, hogy tartsa magát az „egy-Kína” elvhez, valamint a kínai-amerikai kapcsolatok alappilléreit jelentő kétoldalú megállapodásokhoz,

és megfelelő körültekintéssel járjon el Tajvant illetően. Hozzátette: a helyzet alakulásától függően Kína legitim és szükségszerű válaszlépést fog eszközölni.

Az egyre feszültebb amerikai-kínai kapcsolatok kereszttüzében az elmúlt hónapokban két magas rangú amerikai tisztségviselő – Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter, valamint Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős külügyi államtitkár – látogatott a Kína által sajátjának tekintett szigetre, Peking heves ellenkezését váltva ki. Az amerikai kormányzat 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy az ne álljon a Kínai Népköztársasággal folytatott kapcsolatai útjába, ám

azóta is igyekszik nem hivatalos eszközökkel támogatni Tajvan status quójának fenntartását.

Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvet magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Egy ernyő alatt a globális harmada

Bebetonozhatja Kína vezető szerepét Délkelet-Ázsiában a világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezménye.

 

amerikai–kínai feszültség
Kapcsolódó cikkek