Közélet

Az oltásigazolás mentőöv a turizmusnak

Ismét szükség lehet a határellenőrzések bevezetésére, ha Európa nem fékezi meg az új vírusvariánsok terjedését – óvott Angela Merkel német kancellár. A görög miniszterelnök és mások ugyanakkor már az egységes európai oltóanyag-igazolvány bevezetését sürgetik az utazások megkönnyítésére.

Miközben számos európai országban meghosszabbították a járvány elleni szigorú korlátozásokat, sőt még a határlezárások gondolata is újra felmerült, az egyes részeiben a vakcinázásban bízva már a nemzetközi utazást elősegítő intézkedéseket szorgalmaznak.

Ilyen lehetne az oltási igazolások kiadása, amire a tömeges vakcinázás megkezdődése szülte meg az igényt.

Az uniós oltási stratégia szerint a megbízható és ellenőrizhető oltási igazolások páneurópai alkalmazása megerősítené a közegészségügyi intézkedések hatékonyságát, és a vakcinákba vetett bizalmat is növelné.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a múlt héten tett javaslatot egy páneurópai oltási igazolás létrehozására. Az igazolás európai szintű egységesítése a görögök szerint segítené az uniós állampolgárok szabad mozgását, és az utazásokat is megkönnyítené, mentőövet dobva a turisztikai szektornak. Harry Teoharisz görög turisztikai miniszter szerint a nemzeteknek össze kell fogniuk az idegenforgalom biztonságos újraindításáért. A görög elképzelés szerint nem csak oltási igazolással lehetne utazni, de

a dokumentummal rendelkezők gyorsított sávot vehetnének igénybe.

Terveik szerint a hozzájuk látogató turistáknak nem lesz kötelező oltási igazolással rendelkezniük, de akik nem kapták meg a vakcinát, azokon kötelező jelleggel elvégzik majd a tesztet a belépéskor. A görögök páneurópai szintű egységes protokollt sürgetnek.

Fotó: Shutterstock

Görögország – Spanyolország, Portugália és Málta mellett – a külföldiek számára a legtöbb utazási szolgáltatást nyújtó országok közé tartozik az unióban. A pandémia és a nyomában járó korlátozások soha nem látott sokkot okoztak ezeknek az országoknak, hisz a bruttó hazai termékükben meghatározók a turisztikai bevételek. A Statista jelentése szerint

tavaly 55 százalékkal csökkent az idegenforgalmi ágazat bevétele világszerte.

A jelentés fokozatos kilábalást vetít előre: az utazási és turisztikai bevételek idén 2020-hoz képest több mint 50 százalékkal gyarapodhatnak, és 2023-ra visszaállhat a szektor a pandémia előtti szintre, 2025-re pedig csaknem 23 százalékos bevételnövekedést jósolnak 2019-hez képest.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is állást foglalt a görögök javaslata mellett: Alexandre de Juniac vezérigazgatója arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a tagállamok jussanak megállapodásra az egységes protokollról. Juniac szerint az oltás elengedhetetlen a határok biztonságos újranyitásához és a gazdasági fellendülés elősegítéséhez. A kölcsönösen elismert páneurópai oltási bizonyítvány pedig fontos lépés a határok biztonságos újranyitása és a karantén nélküli repülés felé.

A terv ellenzői szerint a kezdeményezés még korai, hiszen nem tudni biztosan, hogy a beoltottak tovább terjeszthetik-e a vírust – írja a Reuters. Ráadásul nincs konszenzus arról, hogy a harmadik országok vakcináit – pél­dául az orosz és a kínai oltásokat – elfogadja-e az unió. Németország tegnap tette le a voksát az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V vakcina mellett, amelynek engedélyeztetését, gyártását és akár használatát is támogatná az EU-ban Angela Merkel német kancellár. A járványstratégiáról tegnap tárgyaltak az uniós állam- és kormányfők, döntésükről lapzártáig nem érkezett hír.

turizmus vakcinaigazolás IATA
Kapcsolódó cikkek