Közélet

Megszavazta a modellváltást a pécsi és a szegedi egyetem is

Költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul a két vidéki tudományegyetem.

Péntek délután a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa is összeült, hogy többek között a fenntartói modell esetleges megváltoztatásáról szavazzon.

Délelőtt a Semmelweis Egyetem vezetése megszavazta a modellváltást. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán pedig bejelentette, hogy Stumpf István fogja felügyelni az egyetemek korszerűsítését.

Fotó: Shutterstock

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett komoly feltételekkel mondott igent a modellváltásra a rendkívüli ülésén, január 29-én, melyet a pandémia miatt az Univ Kollégium étkezőjében tartottak. Az esemény online volt nyilvános, a PTE központi weboldalán bármely érdeklődő figyelemmel követhette a plénumot.

Nem egyszerű többség, hanem kétharmad döntött e történelmi jelentőségű szavazáson Heidl György, a PTE Bölcsész- és Társadalomtudományi Kar dékánjának kezdeményezésére. A határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, Szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése – beleértve minden kart, egységet, klinikumot -, a kuratóriumi tagok delegálása kapcsán javaslati jogkör szerepel – a PTE összetett képzési portfóliójára való tekintettel. A Szenátus ülése előtt intenzív egyeztetések zajlottak, kari fórumokon is, melyeken a rektori vezetés személyesen is jelen volt.

A Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az SZTE vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE Szenátusának tagjai. A fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériummal az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette.

Az SZTE legfőbb testülete, a Szenátus 2021. január 29-i rendkívüli ülésén a modellváltás mellett döntött, 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal.

 

Pécsi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem modellváltás
Kapcsolódó cikkek