Közélet

A víz nem luxus: ma van a víz világnapja

Március 22-én, a víz világnapján indul az ország egyik legnagyobb iskolai-óvodai egészségvédő programja. A világnap jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége – írja közleményében a MEKH. Naponta 700 gyerek hal meg a szennyezett víz miatt – hívta fel a figyelmet az UNICEF.

Földünkön több mint 1,42 milliárd embert, köztük 450 millió gyermeket fenyeget a tiszta víz hiánya. Ez azt jelenti, hogy ötből egy gyermek nem jut annyi vízhez, ami fedezi mindennapi szükségleteit – írta a víz világnapján nyilvánosságra hozott jelentésében az UNICEF.

Jelenleg napi 700 gyerek hal meg olyan megelőzhető betegségek miatt, amelyeket a piszkos víz, vagy a megfelelő higiéniai feltételek hiánya okoz. A pandémia alatt mintegy 3 milliárd embernek nincs lehetősége szappannal és tiszta vízzel kezet mosni.

A jelentés szerint több mint 80 országban kritikus a vízhiány. Kelet- és Dél-Afrika a leginkább veszélyeztetett terület, itt a gyerekek 58 százalékának okoz napi nehézséget, hogy vízhez jusson, de Közép-Afrikában (31 százalék), Dél-Ázsiában (25% százalék) és a Közel-Keleten (23 százalék) is súlyos a helyzet.

A víz nem luxus: 2010-ben az ENSZ Közgyűlése alapvető emberi joggá nyilvánította az ivóvízhez és a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez való hozzáférést.

Egy kisgyermek túléléséhez naponta minimum 4-5 liter víz szükséges, hogy inni, enni, fürödni tudjon. A vízszegénység amúgy is a gyerekeket sújtja a legjobban: gyakran ők azok, akik iskola helyett órákon át, veszélyes terepeken gyalogolva szállítják a vizet a családjaiknak. Magyarországon átlagosan napi 130 liter vizet használunk fejenként, sőt, egy csöpögő csap akár napi 40-120 liter víz elfogyasztásáért is felelős lehet.

Startol a HAPPY-hét

Március 22-én, a víz világnapján startol a 11. éve országosan meghirdetésre kerülő, vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét, értékes nyereményekkel. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tematikus egészséghetéhez évente több száz óvoda és iskola csatlakozik. Így sok ezer fiatal tanulja meg, hogy

átlagosan napi 2 liter folyadék fogyasztása hozzájárul a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez és a megfelelő teljesítményhez, illetve, hogy „ha szomjas vagy, a víz a legjobb választás”.

Az idei HAPPY-hetet az érvényben lévő digitális oktatás mellett és ahhoz igazítva tartja meg az OGYÉI, új elemekkel is bővítve azt a játékos programokból álló repertoárt, ami a pedagógusokat segíti évről-évre a fiatalok edukálásában.

Azzal, hogy az óvodások és iskolások idejük nagy részét most otthon töltik, lehetőség nyílik arra, hogy a HAPPY-hét üzenetei a család többi tagjához is eljussanak. Különösen nagy jelentősége lehet ennek a járvány jelenlegi szakaszában, hiszen az immunrendszer normál működésének fenntartásához az egészséges, változatos táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárulhat.

Fotó: UNICEF

Az OGYÉI úgy véli, azáltal, hogy

a dietetikusok folyadékbevitelre vonatkozó ajánlásai most a szülőkhöz is hamarabb, hatékonyabban elérhetnek, a gyermekkori túlsúly, elhízás előfordulása és mértéke is csökkenthető.

Az oktatási-nevelési intézmények bezárása miatt ugyanis fennállhat a veszélye annak, hogy a gyerekek kevesebbet mozognak, nő az energiabevitelük, ami szükségszerűen testsúlygyarapodáshoz vezet. Ilyen szempontból is nagy feladat hárul most a szülőkre, ezért az OGYÉI reméli, hogy a HAPPY-hét megtartása révén segítheti az egészséget szolgáló otthoni táplálkozási szokások kialakítását, megőrzését.

A víz érték, amit óvnunk kell!

A Víz Világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége – hangsúlyozta Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese a világnap alkalmából.

Szalóki Szilvia emlékeztetett, hogy

az egészséges ivóvízhez való jog alapvető emberi jog.

A MEKH elnökhelyettese a víziközmű-szabályozás aktuális feladatai kapcsán elmondta, a megbízható adatokon alapuló szabályozás elengedhetetlen a fenntartható víziközmű-szolgáltatásokhoz, ezért az elmúlt időszakban a MEKH adatszolgáltatási reformot hajtott végre az ágazatban. Az adatgyűjtéssel és adatszolgáltatással kapcsolatos feladatok felülvizsgálta az adatbekérések racionalizálásához vezetett. A reformnak köszönhetően csökkentek a víziközmű-szolgáltatók adatszolgáltatási terhei, a megbízhatóbb adatok hozzájárulnak a megalapozott szabályozói döntések meghozatalához és a szolgáltatásminőség további fejlesztéséhez.

Az elnökhelyettes rámutatott, hogy felhasználóként is nagy felelősségünk van, és sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk vízkincsünket. Tudatos vízfogyasztással háztartásonként akár 20 m3 vizet is megóvhatunk évente, amivel nemcsak a környezetet, de pénztárcánkat is kíméljük.

Elindult az Ifjú Kócsagőrök Program

Nyolcadik alkalommal várják az ifjú kócsagőröket a nemzeti parkok, a felhívásra március 22-től és április 22-ig, a Víz Világnapjától a Föld Napjáig jelentkezhetnek a 18 és 24 év közötti fiatalok

– írja az Agrárminisztérium.

Az Ifjú Kócsagőr Program évről évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. A szervezők immáron 8. alkalommal hirdetik meg számukra a projektet, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket – olvasható a közleményben.

A programra jelentkező fiatalok betekintést nyerhetnek a gyakorlati természetvédelembe, és megismerhetik az őri munka mindennapjait. A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban eltölthetnek egy kéthetes szakmai gyakorlatot.

UNICEF víz ivóvíz OGYÉI víz világnapja
Kapcsolódó cikkek