Közélet

Megszavazta a modellváltást a Testnevelési Egyetem szenátusa

Mocsai Lajos szerint a változás a majd száz évvel ezelőtti alapításhoz hasonló, új perspektívát teremt az intézmény és az egyetem polgárai számára.

Prof. Dr. Mocsai Lajos rektor és Dr. Genzwein Ferenc kancellár előterjesztésére a Testnevelési Egyetem Szenátusa hétfőn tárgyalta az intézmény közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé történő átalakulását. Az előterjesztést a Szenátus ellenszavazat nélkül támogatta – írja az egyetem honlapján.

Az új működési modell megvalósítása a Testnevelési Egyetem alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése és fejlesztése mellett az intézmény hosszútávú fennmaradását, működési stabilitását és hatékonyságát szolgálja

– mondta előterjesztésében Mocsai Lajos.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az intézmény rektora hozzátette, úgy gondolja, a változás a majd száz évvel ezelőtti alapításhoz hasonló, új perspektívát teremt a patinás intézmény és az egyetem polgárai számára. A Testnevelési Egyetem az oktatás-képzés, kutatás-fejlesztés és szolgáltatások olyan egységét kívánja megvalósítani, amely egyértelműen a hallgatók, valamint a magyar testkultúra és sport fejlődését szolgálja.

Az Egyetem legfőbb döntéshozó testületének jóváhagyásával a Testnevelési Egyetem hivatalosan is kezdeményezte a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium felé modellváltási szándékát – írják.

Stumpf István, a felsőoktatás modellváltásáért felelős kormánybiztosa a Világgazdaságnak korábban úgy fogalmazott, hogy „a magyarországi egyetemi világot ki kell szabadítani a béklyóiból, mozgásba kell hozni a szunnyadót”. Úgy látja, a gazdasággal való szorosabb kapcsolat teremti meg az egyetemek folyamatos megújulásának lehetőségét.

 

modellváltás Testnevelési Egyetem Mocsai Lajos
Kapcsolódó cikkek