Közélet

Ötpontos javaslat készült a budapesti városvezetésnek

A kormány a jelentős budapesti fejlesztések sikeres megvalósításához pénzügyi segítséget és partnerséget kínál.

Öt pontos javaslatot teszünk a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtöki ülésén a városvezetésnek – jelentette be Budapest és a fővárosi agglomerációs fejlesztéséért felelős államtitkár a Facebook-oldalán.

Az FKT a Főváros és a Kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma, amely még 2018-ban jött létre.

A kormány a jelentős budapesti fejlesztések sikeres megvalósításához pénzügyi segítséget és partnerséget kínál.

Fotó: MTI

A javaslatok:

  • 1. Folytatjuk az Egészséges Budapest Programot! Idén 42 milliárd forint jut erre a költségvetésben. Ebből 10 milliárdot a kormány a kerületi önkormányzatoknak ad át, rendelők építésére, felújítására, egészégügyi eszközök beszerzésére. 5 év alatt 50 milliárdot. A javaslatot a Főpolgármester teszi – megkaptuk javaslatát, elfogadjuk, ebben megegyezünk ma.
  • 2. Három budapesti nagyfejlesztés finanszírozását és megvalósítását magára vállalja a kormány. Ez a pesti alsórakpart Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítása, a budai fonódóvillamos meghosszabbítása, valamint a kelenföldi buszpályaudvar kibővítése, ahol további P+R kapacitásokat is építünk majd. Garantáljuk, hogy az átvállalt fejlesztéseket kizárólag együttműködésben, a Városháza által jóváhagyott tervek mentén valósítjuk meg.
  • 3. Megalkottuk a kormányzati Zöld Budapest Programot, a következő időszakban több mint 200 milliárd forint értékben valósítsunk meg zöldfejlesztéseket Budapesten és a Budapest környéki parkerdőkben. Ez érinti majd a Népligetet, a Városmajort és a Gellérthegyet, de a Ráckevei-Soroksári Dunaágat is revitalizálni szeretnénk, továbbá a fővárosi kerületek lokális zöldfejlesztéseit is támogatjuk. A következő időszakban összesen 39 helyszínen valósul meg a zöldterületek megújítása, a területek mérete összesen nagyobb, mint 2.500 nagypályás focipálya. E zöldterületeket 3,5 millió ember tudja majd könnyedén elérni. (Ennyien élnek a 39 helyszín 5 km-es vonzáskörzetében.)
  • 4. A következő uniós ciklus forrásaiból több mint 3.000 milliárd forint elköltését javasoljuk Budapesten. Míg a brüsszeli szabályok szerint összesen csak 80 milliárd forint érkezhetne a Fővárosba, ehelyett mi nagyobb összeget ajánlunk. Célterület: budapesti egészségügy és közlekedés, zöldítés, egyetemek fejlesztése.
  • 5. A 2040-re szóló Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia támogatását kérjük. A stratégia alapján a következő 20 évben 2.000 milliárd forintot szeretnénk fordítani vasútfejlesztésre Budapesten és a fővárosi agglomerációban. A cél, hogy bekapcsoljuk Budapest közösségi közlekedésébe a vasutat, hogy kevesebben ingázzanak autóval, kevesebb legyen a dugó, és tisztább legyen a fővárosi levegő.
  • Budapest fejlesztés Fürjes Balázs
    Kapcsolódó cikkek