Közélet

Fegyveresek uralják Mianmar utcáit

Több mint 600 civilt öltek meg katonák. Fegyveres lázadók csatlakoztak a tüntetőkhöz, akik több rendőrrel végeztek.

Mianmari etnikai lázadók megtámadtak szombaton egy rendőrőrsöt, és megöltek legkevesebb tíz rendőrt, előzőleg egy Rangun közeli városban a hadsereg szemtanúk szerint több tucat tüntetőt lőtt agyon, egy rögtönítélő bíróság pedig halálra ítélt 19 embert egy katonatiszt segédjének megkínzásáért és meggyilkolásáért.

Már több mint 600 civilt öltek meg katonák, köztük legkevesebb 48 gyereket.

Közben az ország etnikai kisebbségeinek fegyveres lázadói is kegyetlen küzdelmet folytatnak a hadsereg vezette hatalom ellen, immár gyakran szövetségben, feltüzelve a biztonsági erőknek a civilek elleni kegyetlensége miatt.

Fotó: MTI/AP/NZHPHOTO

A Szabad Ázsia Rádió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy

a Ranguntól hatvan kilométerrel északkeletre található Bago városban katonák lelőttek a junta ellen tiltakozó tüntetőket.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint az összecsapásokban 82 embert öltek meg. A korábbi hírek hatvan halottról számoltak be.

A Myanmar Now hírportál egy szemtanút idézett, aki azt mondta:

látta, amint több tucatnyi holttestet visznek be egy pagodába, amely a hadsereg helyi bázisa.

A média jelentése szerint ezt több órányi tűzpárbaj előzte meg a városban. A megmozdulás egyik szervezője népirtásnak nevezte a történteket. Szerinte a hadsereg mindenkire lőtt, aki élt és mozgott. Bago több lakója elhagyta a várost, és a közeli falvakban keresett menedéket.

A hadsereg tévéadója (MRTV) arról számolt be, hogy egy statáriális bíróság halálra ítélt 19 embert.

Valószínűleg ezek az első halálos ítéletek a katonai hatalomátvétel óta Mianmarban. Az elítéltek közül csak ketten vannak őrizetben, a többiek szökésben. A Human Rights Watch nemzektözi jogvédő szervezet egyik szakértője bírálta az ítéleteket.

Fotó: DAVID CLIFF / ANADOLU AGENCY / AFP

Mianmar londoni nagykövete szerdán azt közölte,

a helyettese kizárta őt a diplomáciai képviselet épületéből, és a junta nevében átvette az irányítást.

Ez tulajdonképpen egy puccs, méghozzá London közepén – hangsúlyozta újságíróknak Kjau Zvar Minn a nagykövetség épülete előtt, és hozzátette, kapcsolatba lépett a brit külügyminisztériummal. Diplomáciai források később megerősítették, hogy a nagykövet helyettese, Csit Vin átvette az irányítást a diplomáciai képviseleten.

Az Egyesült Királyság a mianmari hadsereg puccsát követően szankciókat vezetett be egyes tábornokok, illetve a hadsereghez köthető üzleti érdekeltségek ellen, London pedig felszólította a juntát, haladéktalanul állítsa helyre a demokráciát.

ENSZ: tömeggyilkosság ami Mianmarban folyik

Tömeggyilkosságnak nevezte a mianmari katonai junta tüntetőkkel szembeni fellépését Tom Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője.

 

Mianmar hadsereg katonai puccs
Kapcsolódó cikkek