Közélet

Tovább keresnék a koronavírus eredetét, akár Kína nélkül is

Így előfordulhat, hogy a tudósoknak vissza kell térniük a B-tervez, és Kína segítsége nélkül kutatni tovább a koronavírus eredetét.

Nem jutott megbízható eredményre Kína és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös tanulmánya a koronavírus eredetét tekintve. További, és áthatóbb vizsgálatokra van szükség Peking bevonásával vagy anélkül – adta hírül a US News.

A múlt héten publikált tanulmány alapján a Covid-19 átterjedése emberekre denevérek és egyéb vadállatokon keresztül történhetett meg. Azonban annak az eshetőségét, hogy egy laboratóriumból került volna ki a vírus, sikerült cáfolniuk.

Összesen 24 tudós írt nyílt levelet Európából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Japánból, amelyben azt pedzegetik, hogy a kutatást átszőtte és akadályozta a politika.

A kiindulási pontunk az volt, hogy kössünk annyi kompromisszumot, amennyi csak szükséges ahhoz, hogy Kína egyáltalán együttműködjön velünk

- mondta Jamie Metzl, az Atlanti Tanács az egyik kutatója.

Fotó: Shutterstock

A levél szerint a tanulmány következtetései nem publikált kínai kutatásokon alapultak, miközben a kritikus adatok és biológiai minták továbbra is elérhetetlenek a tudósok számára.

Liang Wannian, egy kínai Covid-19 szakértő cáfolta ezeket az állításokat, és úgy fest, ellenez minden további közös nyomozást a távol-keleti országban, hozzátéve, hogy itt lenne az ideje, hogy más államokban is vizsgálódjanak.

Így könnyen előfordulhat, hogy a nemzetközi szakembereknek vissza kell térniük a B-tervez, és Kína segítsége nélkül kutatni tovább a koronavírus eredetét – írják.

Számos ország a Covid-járvány származásának független vizsgálatát kéri

Az Egyesült Államok mellett jó néhány ország kételkedik a Kína által a WHO-nak biztosított adatok hitelességében.

 

járvány kutatás eredet koronavírus tudós
Kapcsolódó cikkek