Közélet

Padlóra küldte a vakcinagyártókat a Biden-kormány bejelentése

A bejelentés után a Moderna és a BioNTech részvényeinek az árfolyama 6,2 és 8,9 százalékot esett szerdán.

A koronavírus-járvány mihamarabbi leküzdése érdekében Joe Biden kormánya is támogatja azt a kezdeményezést, amely a Covid–19 elleni oltóanyagok szabadalmát ideiglenesen felfüggesztené. Ezzel az egész világon közkinccsé tennék a vírus elleni vakcinák technológiáit – adta hírül a Bloomberg.

 • Már Washington is támogatja a koronavírus-vakcinák esetében a szellemi tulajdonjog védelmének ideiglenes felfüggesztését.
 • A hírre regaálva szerdán a Novavax részvényeinek árfolyama 11, a BioNTeché 8,9, a Modernáé pedig 6,2 százalékkal csökkentek a New York-i tőzsdén.
 • Miközben a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) is folynak a tárgyalások a vakcinákhoz kötődő szellemitulajdon-védelem ideiglenes felfüggesztésének lehetőségéről annak érdekében, hogy vilászerte még több gyógyszergyár állíthassa elő a kifejlesztett oltóanyagokat, Katherine Tai amerikai kereskedelmi főképviselő bejelentette, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik a már több mint száz ország által támogatott indítványhoz.

  Noha az amerikai kormány általában nagyon fontosnak tartja a szellemi tulajdon védelmét, a járvány megállítása érdekében az új típusú koronavírus elleni vakcinák esetében most kivételt tesz. A főtárgyaló azonban figyelmeztetett, hogy

  az ügyben a kívánt globális egyetértés még nincs meg, és ha meg is valósul, akkor sem lesz azonnal hatással a világ oltóanyagkészletére.

  Az amerikai bejelentés közvetlen előzménye, hogy Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO nigériai származású főigazgatója zárt ajtók mögött tárgyalt olyan fejlődő, illetve fejlett országok nagyköveteivel, amelyek vitában állnak egymással a kérdésben, miközben abban egyetértenek, hogy szélesebb körben kell hozzáférhetővé tenni a koronavírus okozta Covid–19 betegség elleni gyógymódokat.

  Fotó: Shutterstock

  A felfüggesztés ötletét először a Dél-afrikai Köztársaság és India vetette fel még tavaly októberben, és azóta több mint száz ország csatlakozott hozzá, köztük több nyugati állam is. Az amerikai kongresszus 110 demokrata párti tagja áprilisban levélben kérte Joe Biden elnököt, hogy az Egyesült Államok is csatlakozzon a felhíváshoz.

  A javaslat ellenzői – akik főleg a gyógyszeriparból kerülnek ki – azt mondják, az intézkedés nem lesz csodaszer a járvány felszámolásában.

  Álláspontjuk szerint a koronavírus elleni vakcina gyártása összetett folyamat, a szellemi tulajdon védelmének felfüggesztésével nem lehet gyorsítani az előállítást, ráadásul a jogvédelem felfüggesztése árt a jövőbeni innovációnak.

  These extraordinary times and circumstances of call for extraordinary measures.

  The US supports the waiver of IP protections on COVID-19 vaccines to help end the pandemic and we’ll actively participate in @WTO negotiations to make that happen. pic.twitter.com/96ERlboZS8

  — Ambassador Katherine Tai (@AmbassadorTai) May 5, 2021

  Nem csak az államokban ütközik ellenállásba az ötlet, az EU, az Egyesült Királyság, Japán, Svájc, Brazília és Norvégia is elutasította a javaslatot eddig. Ugyanakkor a támogatók szerint az amerikai példával fordulat állhat be a többi ország álláspontjában is.

  Ha a WTO figyelembe veszi, mi a tét, akkor meg fogják érteni, hogy ez a legjobb alkalom valós segítséget adni az embereknek

  – mondta Tai.

  Rivalizáló partnerség Kína és az USA között?

  Egy nap sem telik el anélkül, hogy ne látnánk újabb jeleit az egyre növekvő gazdasági feszültségnek a világ két legnagyobb gazdasága, Kína és az Egyesült Államok között.

   

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek