Előre kitervelt provokációnak nevezte pénteken a dél-afrikai elnök az országban nemrég kitört, erőszakba torkolló tüntetéseket, hozzátéve, hogy az ügyben már 12 ember ellen indult vizsgálat. 

Meg fogjuk találni a felelősöket, akik közül már jónéhányat azonosítottunk. Nem fogjuk tűrni az anarchiát

 – mondta Cyril Ramaphosa, aki a forrongások egyik gócpontjába, az ország keleti részén fekvő Kwazulu-Natal tartományban tett látogatást. Beszédében elmondta, hogy 

a napokban mozgósított 10 ezer katona mellé még 25 ezer katonát küldenek a zavargások sújtotta területekre a rend helyreállítása érdekében. 

Aggodalmát fejezte ki emellett amiatt, hogy 

a faji feszültségek is kiújulhatnak a zavargásokkal összefüggésben. 

Khumbudzo Ntshavheni, a dél-afrikai elnöki kabinet tagja előző nap közölte, hogy egy embert letartóztattak, és gazdasági szabotázst emlegetett. 

Fotó: Timothy Barnard / Sputnik / Sputnik /AFP

 

Ramaphosa első ízben látogatott KwaZulu-Natalba, amióta kitörtek a zavargások, amelyeket szakértők máris

az apartheid végét követő időszak egyik legsúlyosabb tüntetéssorozatának neveznek. 

Az elnök leszögezte: rendkívül aggasztják a történtek, kiemelve, hogy az országban már 121-en haltak meg a zavargásokban, közülük 95-en KwaZulu-Natalban. 

Figyelmeztetett, hogy a történtek az ország gazdasági helyzetét is nagyon károsan befolyásolják. 

KwaZulu-Natalban és az ország legnagyobb városát, Johannesburgot is magában foglaló Gautengben vasárnap törtek ki zavargások, nem sokkal azt követően, hogy az előbbi tartományban megkezdte tizenöt hónapos börtönbüntetésének letöltését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök. Zumára azért szabták ki a büntetést, mert bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán. 

Az erőszakos tiltakozó akciókat a rendőrségnek nem sikerült megfékeznie, ezért a hadsereget is mozgósították a rendteremtésre. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint pénteken Johannesburgban csillapodtak az indulatok, jóllehet a város üzleteinek többsége továbbra is zárva tart.