Közélet

Áder János segítséget ajánlott a németországi viharkárosultaknak

A magyar köztársasági elnök is részvétét fejezte ki a németországi áradások áldozatai családtagjainak, valamint a károsultaknak a köztársasági elnök a német államfőnek, Frank-Walter Steinmeiernek címzett pénteki táviratában.

Áder János azt írta: mély megrendüléssel értesült a számos emberéletet követelő és óriási károkat okozó árvízről, amely  Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományt sújtotta. A köztársasági elnök segítséget ajánlott Németországnak.

Fotó: Bezirksregierung Köln  / AFP PHOTO / BEZIRKSREGIERUNG KÖLN / RHEIN-ERFT-KREIS

Magyarország népe és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet az áldozatok családtagjainak és együttérzésemet mindazoknak, akik a természeti katasztrófa következtében elvesztették otthonukat 

– fogalmazott Áder János. Hozzátette: 

lélekben mi is ott állunk a baráti Németország népe mellett, és készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk a súlyos csapás következményeinek enyhítésében.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezte a magyar emberek nevében részvétét és együttérzését az áldozatok családjainak Angela Merkel kancellárnak írt levelében. A magyar miniszterelnök - mint írta - megrendüléssel értesült a katasztrófáról, és egyúttal biztosította a német kancellárt, hogy Magyarország kész minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget nyújtani az érintett településeknek a természeti csapás okozta károk elhárításához.

Fotó: David Young / MTI/AP/DPA

A hét elején kezdődött esőzések rekordmennyiségű csapadékot hoztak Németországba, megáradtak a folyók és a patakok, több településen villámáradás söpört végig. A legfrissebb beszámolók szerint az ítéletidőnek több mint száz halálos áldozata van, és több tucat eltűntet még mindig keresnek a hatóságok. Számos településen éjszaka is tartott a mentés, amelyben a katasztrófavédelem és a tűzoltóság mellett a német hadsereg, a Bundeswerh 850 honvédje is részt vesz. 

A természeti katasztrófát leginkább megszenvedő járásban, Ahrweilerben 50-60 embert keresnek. A járási közigazgatási hivatal csütörtök este még azt közölte, hogy 1300 embert tartanak nyilván eltűntként. Ezt pénteken azzal magyarázták, hogy a mobilszolgáltatás akadozása miatt sok embert nem lehet elérni telefonon.

Áder János Németország Frank-Walter Steinmeier szélsőséges időjárás viharkárok
Kapcsolódó cikkek