Közélet

Csak a kajszitermés ötöde maradt meg

A tavaszi fagyok egyre gyakoribbá válnak, így szükség lehet azoknak ellenálló fajták telepítésére és nemesítésére. A klímaváltozás különösen a korai virágzású gyümölcsök termelését nehezíti meg.

A kajszibarack termés nagy részét tönkretette a tavaszi virágzáskori lehűlés és fagy, térségenként a termés 70 és 95 százaléka közötti rész veszhet oda – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.

Fotó: Czímer Tamás

A NAK a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósággal (NÉBIH-MGEI) közösen rendezett kajszi szakmai tanácskozást és fajtabemutatót 2021. július 20-án, Tordason.

A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is. Ezen időjárási tendencia folytatódása miatt fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség.

Különösen a a korai virágzású gyümölcsfajok termesztésének újraszervezésére lenne szükség, hiszen a kajszi mellett a szintén korai virágzású őszibarack termésének nagy része is elfagyott idén. A NAK szerint a kormányzat által biztosított források segíthetnek a hazai gyümölcsnemesítés megújításában is.

Hazánkban kajszitermesztés megközelítőleg 5628 hektáron folyik, és 10-35 ezer tonna között változik a termés mennyisége és mind a fogyasztók, mind a feldolgozók körében népszerű, akár az átlagos termés duplájára is lenne igény. A legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében termesztik a gyümölcsből, ott 1400 hektárnyi ültetvény található, de sokat termesztenek Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében is.

tavaszi fagy klímaváltozás mezőgazdaság kajszibarack őszibarack
Kapcsolódó cikkek