Szicília szigetén, Siracusa közelében szerdán 48,8 Celsius-fokot mértek, ami a valaha volt legmagasabb hőmérséklet Európában. Az olasz regionális hatóságok jelentését még a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) is meg kell erősítenie ahhoz, hogy hivatalos melegrekorddá váljon – adta közzé a BBC.

Az eddigi csúcsot 1977-ben Athénban mérték.

Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto / AFP

A jelenleg Olaszországban tapasztalható hőhullámot az Afrikából érkező Lucifer nevű anticiklon okozza. A meteorológiai előrejelzések alapján a légörvény északra tart, és valószínűleg átszeli egész Olaszországot, érintve több nagyvárost, köztük Rómát is. A rendkívüli meleg nem segíti a Dél-Olaszországban is pusztító erdőtüzek megfékezését, amelyben leginkább Szicília, Calabria és Puglia térsége érintett.

Olaszországnál is súlyosabb a helyzet Görögországban, ahol óriási területeken tombolnak az erdőtüzek, amelyek terjedését az erős szelek és a kiszáradt növényzet is segíti. A lángtenger megfékezésében számos ország csapatai segédkeznek.

Szakemberek szerint az erdőtüzek kialakulásában és a rendkívüli hőhullámok egyre gyakoribbá válásában az éghajlatváltozás játssza a legnagyobb szerepet, ami pedig főként az emberi tevékenység miatt következik be.

Fotó: Andrea Mancini / NurPhoto / AFP

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hétfőn kiadott átfogó jelentése szerint

az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő.

A jelentés kitér arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet már most közel 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, és a mutatók tovább fognak emelkedni, ha a világ kormányai nem hoznak megfelelő intézkedéseket a károsanyag-kibocsátás minimalizálására.