Mintegy 3 tonna, Afganisztánból érkező heroinszállítmányt foglaltak le India nyugati partjainál, Gudzsarát államban – számolt be róla a The Guardian. A 2,7 milliárd dollár értékű kábítószert zsírkőnek álcázott kontérekben tárolták. Az ügyben eddig két indiai személyt tartóztattak le kábítószer-kereskedelem miatt. 

Fotó: Wali Sabawoon / NurPhoto / AFP

Az afgán drogszállítmány egyik tartályában kétezer kilogrammnyi, míg a másik tartályban ezer kilogrammnyi heroint találtak. A indiai hatóságok eddigi nyomozásai alapján afgánok is érintettek az ügyben, de közülük eddig még senkit nem tartóztattak le.

Afganisztán a világ legnagyobb herointermelője, a világ herointermelésének 80-90 százalékát biztosítja. 

Az afganisztáni herointermelés rekordokat döntött az elmúlt években, amely a tálibok augusztusi hatalomra jutását is elősegítette. 

Az amerikaiak és a nemzetközi közösségek igyekeztek a kábítószer-kereskedelmet ellenőrzésük alá vonni az elmúlt években, erőfeszítéseik azonban nem jártak sok sikerrel.

Félő, hogy a kialakult afgán belpolitikai helyzet miatt kontrollálhatatlanná fog válni a nemzetközi kábítószer-kereskedelem.

Fotó: AFP

Az afgán gazdaság korábban is nagy mértékben függött a külföldről érkező anyagi támogatásoktól, a tálib hatalomátvétel azonban tovább rontott a korábban is törékeny lábakon álló gazdasági helyzeten:

 a nemzetközi segélyek és fejlesztési támogatások az ország GDP-jének 42 százalékát tették ki 2020-ban és a költségvetési kiadások háromnegyedét is fedezték.

A korábbi külföldi segélyezők azonban nem hajlandók támogatni a tálib kormányt és annak anyagi prosperálását, így a gazdasági helyzet egyre kilátástalanabbá és bizonytalanabbá válik az országban.