Órákon belül elérheti a Cumbre Vieja vulkánból kiömlő lávafolyam az Atlanti-óceánt, ezért a kanári-szigeteki katasztrófavédelem teljesen lezárta La Palma szigetének keleti partvidékét. A hatóságok felszólították azokat, akik még nem menekültek el San Borondon, Marina Alta, Baja és La Condesa települések környékéről, hogy további utasításig zárkózzanak be otthonaikba. 

Izzó lávát és hamufelhőt lövell a Cumbre Vieja vulkán a Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetén hétfő hajnalban. 
Fotó: Angel Medina / MTI/EPA

Figyelmeztettek: robbanások várhatók, és mérgező gázfelhő áraszthatja el a szigetet ott, ahol az 125o Celsius-fokos lávafolyam eléri a tengert. A Reuters beszámolója szerint a hegyről lecsorgó láva lakott és művelt területeken keresztül ömlik a tenger felé, óriási károkat okozva. A műholdfelvételek tanúsága szerint a sziget banánültetvényeinek legkevesebb 15 százaléka megsemmisült, a láva már több mint 230 hektárnyi földet borított el – ezzel a szigetlakók ezreinek megélhetése került veszélybe. 

A Cumbre Vieja szeptember 19-i kitörése óta 420 lakóház és középület semmisült meg;  szigetről több mint hatezer embernek kellett mindenét hátrahagyva menekülni. A vulkán hétfő reggel kevésbé tűnt aktívnak, mint az előző napokban. Az elmúlt hét során a lávafolyam utak százait tette járhatatlanná, nehezítve a helyiek evakuálását a 83 ezer lakosú szigetről.

La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía három héten át lövellt lávát a magasba. A Cumbre Vieja egy héttel ezelőtti kitörése nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert a megelőző napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. 

A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, készítsék össze az irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést.