Amikor azt hisszük, hogy egyedül vagyunk és senki nem lát minket, a kamerák akkor is megfigyelnek. 

A mesterséges intelligenciát a Covid elleni védekezésre is hasznosítani tudják, például a felvételek segítségével ellenőrizhetik, hogy hordjuk-e a maszkot és betartjuk-e a távolságot. 

A Deep North startup vállalat, amely szinte tökéletesen pontos nézetet nyújt, 16,7 millió dollárt keresett rajta – írja a VentureBeat.

A cég már a HR-szektornak is eladná a szoftvert, a munkaerő-kölcsönzéshez.

Még az áruházak is megfigyelnek minket. 

Az alkalmazást használó fizikai boltok egy része úgy veszi fel a versenyt a webshopokkal, hogy 

a kamerák segítségével ráfókuszál a vásárlók arcára,

és vizsgálja az érzelmeket, amelyeket közvéleménykutatásra használnak. Az üzletek látják, hogy melyik termék iránt tanúsítunk érdeklődést, és mi az, ami nem tetszik. 

A jogvédő szervezetek szerint ez már túllépett egy határt, amely sértheti az adatvédelmet.

Fotó: Shutterstock

Most már az arcukkal is fizethetnek az oroszok a moszkvai metrókon, ahol az összes állomáson üzembe helyezték az arcfelismerő FacePay beléptető és viteldíjfizetési rendszert. 

Az orosz főváros közel 200 ezer digitális térfigyelő kamerából álló hálózatát bűncselekmények gyanúsítottjainak azonosítására használják. 

Leonardo Cervera-Navas, az európai adatvédelmi biztos hivatalának igazgatója október 14-én a think.BDPST konferenciáján nyilatkozott arról, hogy megállíthatatlan a negyedik ipari forradalom, de betiltaná az arcfelismerő szoftverek alkalmazását a nyilvános tereken, ugyanis vélekedése szerint mindenkit megillet az anonimitás.