Ígéretes eredményekről számoltak be amerikai tudósok a Nature Medicine folyóiratban. Egy koponyába ültethető, agyhoz csatlakoztatható elektromos implantátum képes kimutatni és kezeli a súlyos depressziót – írja a BBC.

Megváltoztatta az életemet

– mondta a 36 éves Sarah, akinél elsőként alkalmazták a készüléket. A gyufásdoboz méretű implantátum folyamatosan be van kapcsolva, de jeleket bocsát ki, amikor arra szükség van, vagyis amikor súlyosbodó tüneteket észlel.

Illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP

A koponyában ülő és az agyhoz csatlakoztatott elektromos implantátum képes kimutatni és kezelni a súlyos depressziót

– vélik amerikai tudósok, miután ígéretes eredményeket mutattak be az első betegnél.

Sarah, aki nehezen kezelhető depressziótól szenved, az elmúlt években több sikertelen kezelésen is átment.

Kipróbáltam az összes lehetőséget. A mindennapi életem már annyira korlátozottá vált a betegségem miatt, hogy alig mozdultam, semmi nem csináltam. Minden egyes napot kínzásként éltem meg

– mondta.

A műtét során kis lyukakat fúrnak a koponyába, ezeken keresztül juttatják be az agyat monitorozó és stimuláló vezetékeket, ami a fejbőr és haj alatti csontrészbe ültetett implantátumhoz kapcsolódnak. Az eljárás egy teljes napot vett igénybe, miközben Sarah végig eszméletlen volt.

Az implantátum beültetését követő néhány héten belül elmúltak az öngyilkossági gondolatok

– számolt be Sarah, aki egy évvel a műtét után remekül van, és nem észlel mellékhatásokat.

A készülék kordában tartja a depressziómat, lehetővé téve számomra, hogy visszatérjek korábbi önmagamhoz és újjáépítsem az életem.

Az újítást az tette lehetővé, hogy felkutatták az úgynevezett depressziós köröket Sarah agyában – mondta Katherine Scangos, a Kaliforniai Egyetem kutatója.

Találtunk egy helyet, a ventrális striátumnak nevezett területet, ahol a stimuláció következetesen megszüntette a depresszió érzését. És találtunk egy agytevékenységi területet is az amygdalában, amely előrejelzi, hogy a tünetek mikor a legsúlyosabbak

–  magyarázta.

A szakemberek szerint a terápia kezdő fázisban van, sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön segíthet-e a súlyos depresszióval küzdő, és más betegségekben szenvedő embereken, de az eredmények reménykeltők.