Hétfőtől oltatlan személyek csak úgynevezett egyéni pasztoráció keretében mehetnek gyónni – számolt be róla a Szlovák Püspöki Konferencia közleménye alapján az Új Szó.

A püspöki testület elképzelhetetlen tartja, hogy az oltást fel nem vevő emberek a gyóntatószékek előtt sorakozzanak, ennek érdekében az új szabály szerint előzetesen időpontot kell egyeztetni a lekiatyával.

Fotó: Joe Kalmar / AFP

A járvány a vallási életbe is begyűrűzött. Északi szomszédunknál korábban már felmentést kaptak a vasárnapi és a parancsolt ünnepeken tartott miséken való részvételi kötelezettség alól azok a hívők, akik a járványügyi korlátozások miatt nem tudnak eljutni a templomba. Ez a szabályozás azóta is érvényben van.

Ráadásul a szlovák besorolás szerinti piros, bordó és fekete járásokban több korlátozás vonatkozik az egyházi rendezvényekre is.

A létszámkorlátozások alapján a rendezvényeken piros járásban 200, bordó járásban 100, fekete járásban 50 személy részvétele engedélyezett. Ráadásul a résztvevők adatait és telefonszámát fel kell írni, a kontaktszemélyek könnyebb felkutatása céljából 14 napig megőrizni, ezt követően pedig megsemmisíteni.