A némileg csalódást keltő glasgow-i klímacsúcsot követően közölte John Kerry amerikai klímanagykövet írását a Financial Times. Kerry írása rámutat arra, hogy 

a klímaváltozás lassításához a magánszektor befektetéseinek gyors növekedése hozhatja el, amire különösen nagy szükség van a jelenleg a kibocsátások harmadát nehezen tisztítható szektorok körében mint a nehézipar és a nagy távolságra irányuló szállítmányozás. 

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Kerry szerint az elsőként mozduló cégek ellátási láncaik kialakítása és skálázása terén komoly előnyre tehetnek szert, ráadásul a frissen elfogadott, infrastruktúrával kapcsolatos csomag is javítja a tiszta energiába fektető cégek kilátásait.

A 34 céget tartalmazó First Movers Coalition (elsőként lépők koalíciója) ezen iparágakból 

összesen közel 6 ezer milliárd dolláros piaci értékkel rendelkezik és számos konkrét vállalást tett 2030-ig arra, hogy milyen mértékben vásárol majd az új technológiák termékeiből. 

Ugyanakkor azt Kerry is elismeri, hogy ezen ígéretek csupán a cégek vásárlóerejének töredékét érintik, ám így is jelezhetik a befektetők számára, hogy van kereslet az új termékekre.

Mindez a kezdetben drága technológiák számára megteremtheti az átmenethez szükséges forgalmat, amíg sikerül azokat olyan nagyságrendben és technikai szinten kivitelezni, hogy piaci alapon is versenyképessé váljanak. Kerry szerint ugyan több cég is azt gondolhatja, hogy érdemes várni ezen technológiák kiforrottabb megvalósulására, ám ezzel azt kockáztatják, hogy behozhatatlan hátrányba kerülnek gyorsabban lépő versenytársaikkal szemben.

Fotó: E-quester

A politikus szerint a tiszta technológiákat – mint a zöld hidrogén vagy a széndioxid kivonása a légkörből – érintő befektetések már most is a reneszánszukat élik, így a korai fázisú zöld technológiákat érintő magánbefektetések az év első kilenc hónapjában minden korábbi rekordot megdöntve elérték a 37 milliárd dollárt.

Kerry szerint a nettó zéró kibocsátás elérése érdekében a zöld technológiákba évi 4 ezer milliárd dollárnyi befektetésre van szükség. Kérdés, hogy ezt a magánszektor valóban el fogja-e érni vagy csupán a találkozó kudarcát próbálja cikkével palástolni a politikus.