A koronavírus omikron változata által okozott fertőzések az előzetes adatok szerint nem tűnnek kevésbé súlyosnak, mint a delta-variáns okozta fertőzések, írja a Reuters.

A londoni Imperial College kutatói 11 329 megerősítetten vagy valószínűsíthetően omikronnal fertőzött ember mintáit hasonlították össze közel 200 000, más variánsokkal fertőzött ember mintáival. A szakértői bírálat előtt kiadott és hétfőn frissített jelentésük szerint eddig nem látnak bizonyítékot arra, hogy az omikron kevésbé volna súlyos, mint a delta.

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP

Az Egyesült Királyságban rendelkezésre álló vakcinák esetében az omikron-fertőzés elleni hatékonyság két adag beadása után 0 és 20 százalék között, az emlékeztető adag beadása után pedig 55 és 80 százalék között volt. A jelentés becslése szerint az egyéni kockázati tényezők figyelembe vételével az omikronnal való újrafertőződés esélye 5,4-szer nagyobb, mint a deltával való újrafertőződés valószínűsége.

A korábbi fertőzés által nyújtott védelem mindössze 19 százalékos lehet az omikron általi újrafertőződéssel szemben. 

A kutatók azt is megállapították, hogy néhányaknál a koronavírusból való felépülés után a spermiumok minősége romlik. A mintátaadók közül 35 férfi a gyógyulását követő egy hónapon belül vett részt a vizsgálatban, a tudósok pedig megfigyelték, hogy a spermiumok mozgékonysága 60 százalékuknál visszaesett, a spermaszám pedig 37 százalékuknál csökkent.

Amint arról a Fertility and Sterility című szaklapban hétfőn beszámoltak, 120 belga férfit vizsgáltak, átlagéletkoruk 35 év volt, és átlagosan 52 nappal a koronavírushoz köthető tüneteik megszűnése után vettek részt a teszten. 

Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

A gyógyulás után egy, illetve két hónappal vizsgált 51 férfi közül 37 százaléknál csökkent a spermiumok mozgékonysága, 29 százaléknál pedig alacsony volt a spermiumok száma. 

Azon 34 férfi közül, akiket legalább két hónappal gyógyulásuk után vizsgáltak, 28 százaléknál csökkent a spermiumok mozgékonysága, 6 százaléknál pedig alacsony volt a spermiumszám.

A fertőzés súlyossága és spermiumok jellemzői között viszont nem találtak összefüggést.

A gyermekre vágyó párokat figyelmeztetni kell arra, hogy a Covid-19 fertőzés után a spermiumok minősége szuboptimális lehet – írták a kutatók.

A becsült gyógyulási idő három hónap, de további követéses vizsgálatok zajlanak ennek megerősítésére, illetve annak megállapítására, hogy a férfiak egy csoportjánál történt-e maradandó károsodás

– tették hozzá.

Kiszorította a deltát

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) által hétfőn közzétett adatok szerint a gyorsan terjedő omikron változat jelenleg a domináns Covid-törzs az Egyesült Államokban: az újonnan azonosított megbetegedések 73 százalékáért felelős, számolt be róla a CNBC.

Az omikron kiszorította a korábban domináns delta változatot, amely a CDC szerint a december 18-án véget ért héten a szekvenált esetek 26,6 százalékát teszi ki. Egy héttel korábban a delta az esetek 87 százalékát tette ki az omikron 12,6 százalékával szemben – derül ki az adatokból.

Az omikront először november végén észlelték Dél-Afrikában, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) november 26-án „aggodalomra okot variánsnak” minősítette. Az viszont nem világos, hogy az új mutáns pontosan mikor érkezett először az Egyesült Államokba. Bár Kalifornia volt az első amerikai állam, amely december 1-jén megerősített egy omikronos esetet az országban, a CDC szerint egy betegnél már korábban, november 15-én jelentkeztek a tünetek.

Fotó: Shutterstock

Bár a változat rendkívül fertőzőnek bizonyult, az általa okozott betegség súlyosságáról még keveset tudni.

Bill de Blasio polgármester hétfőn azt mondta, hogy New Yorkban gyorsan terjed az omikron, de arra számít, hogy a hullám néhány héten belül tetőzik.

Az átlagos napi esetszám New Yorkban több mint kétszeresére nőtt a december 17-én, pénteken véget ért héten a legfrissebb adatok szerint. New York hétnapos átlagban napi több mint 7200 esetet jelentett, szemben az előző heti 3200-zal, ami 127 százalékos növekedést jelent.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az Egyesült Államokban december 19-én hétnapos átlagban napi 130 000 megbetegedést jelentettek, ami 7 százalékos növekedést jelent az elmúlt két hétben.

Dániában is az omikron okozza a legtöbb új fertőzést – jelentette be Magnus Heunicke egészségügyi miniszter kedden a helyi járványügyi hatóságok állásfoglalására hivatkozva. 

Az észak-európai országban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt jelent meg az új mutáns, amely eddig nem látott gyorsasággal terjed a világ több térségében. 

Heunicke a Twitter internetes közösségi oldalon azt írta, hogy az illetékes dán hatóság (SSI) szerint az országban már az omikront diagnosztizálják legtöbbször az újonnan fertőzöttek körében.

Dániában jelentősen megemelkedett az újonnan fertőzöttek napi száma is. Keddi bejelentés szerint 24 óra alatt 13 558 fertőzöttet regisztráltak az 5,8 millió lakosú országban. Közülük 500-an már másodszor kapták el a fertőzést.