Az ukrajnai hírportálok szerint a baleset az Ivano-Frankivszk megyében lévő Kosziv központi járási kórházában történt kedd este, amikor egy elhunyt Covid-beteg ágyánál a kórház egyik alkalmazottja a hagyományokhoz híven emlékgyertyát gyújtott. 

Az osztályon azonban öt oxigénkoncentrátor működött is működött egyszerre, amitől a levegő telítődött oxigénnel. 

A gyertya lángja az oxigéndús levegőben belobbant, gyorsan szétterjedő tüzet okozott, ennek következtében az orvosi berendezések, szövetek és egyéb tárgyak is lángra kaptak.

A tragédiát követően az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat felszólította az egészségügyi intézmények vezetőit, hogy szigorúan tiltsák meg a nyílt tűz használatát az intenzív osztályokon és az oxigénellátó berendezések közelében.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán közölte, hogy két régió — Donyeck és Csernyivci megye — átkerült a jelenlegi legenyhébb, sárga járványhelyzeti besorolásból az eggyel súlyosabb, narancs kategóriába. Ugyanazok a korlátozások érvényesek az ide sorolt régiókban, mint a sárgában, viszont a helyi hatóságok szigoríthatnak rajtuk.

(illusztráció)

Kedden Oleh Nemcsinov kabinetminiszter még azt mondta, hogy december 30-tól az egész ország sárga kategóriában lesz.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Ukrajnában eddig hat betegnél azonosították a koronavírus omikron variánsát. Ukrajnában szerdára az eddig azonosított fertőzöttek száma 5454-gyel 3 654 690-re, az elhunytaké 307-tel 95 412-re nőtt.