Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan – közölte a brüsszeli testület kedden.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy az oltási igazolványok az unión belül kilenc hónapig lesznek érvényesek emlékeztető oltás nélkül.

Fotó: VOISIN / AFP

A döntés bejelentésekor az EU Bizottsága azt mondta, a covid-útlevelek harmonizált érvényességi ideje a biztonságos szabad mozgás és az uniós szintű koordináció szempontjából elengedhetetlen.

Az új szabály az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozik, de a Bizottság közleményében azt írta, azt ajánlja az uniós országoknak, hogy nemzeti szinten is alkalmazzák azt.

A közlemény szerint a védettségi igazolványok egyértelmű és egységes elfogadási időszakával az utazásra vonatkozó tagállami intézkedések összehangolását igyekeznek biztosítani.

Az uniós állampolgároknak legkésőbb hat hónappal a második oltás után ajánlott az emlékeztető oltás beadatása. A bizonyítvány azonban további három hónapig lesz érvényes, ami türelmi idő, hogy az emlékeztető oltásokhoz való hozzáférés biztosított legyen – írta a Bizottság.

A Bizottság szerint az EU-ban eddig 807 millió vakcinabizonyítványt állítottak ki.

Az új szabályok szavatolják, hogy az esetleges utazási korlátozások a rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékokon és objektív kritériumokon alapuljanak – tették hozzá.