Boris Johnson a támadások kereszttüzébe került a héten, miután kiderült, hogy miközben az országban mindenfajta karácsonyi buli tiltva volt tavaly, a Downing Streeten ezt nem tartották be. A brit miniszterelnök nem nagyon talált jó magyarázatot a történtekre és miután egy videó kiszivárgott arról, hogy a kormányfő stábja az illegális parti kapcsán viccelődik, az eset tovább rombolta Johnson tekintélyét. Hiába mondtak le gyorsan az érintettek, a legújabb közvéleménykutatások szerint a konzervatívok már hátrányba kerültek.

Fotó: Yui Mok / POOL / AFP

Úgy tűnik ez már a pártjának is sok volt és felreppentek olyan pletykák, mely szerint bizalmatlansági indítvány érkezhet a brit miniszterelnökkel szemben. A miniszterelnöki és pártvezetői pozícióra már jelentkező is van Priti Patel belügyminiszter személyében – írja a Daily Express. Az india származású politikus így példaképéhez, Margaret Thatcherhöz hasonlóan történelmet írhat: míg Thatcher az első női brit miniszterelnök lehet, Patel az első indiai származású.

A miniszterelnöki pozícióra azonban nem csupán Patel foga fáj,  The Guardian összeállítása szerint Liz Truss külügyminiszter, Rishi Sunak pénzügyminiszter és a Johnsonnal szemben a pártvezetésért folyó küzdelemben legutóbb második helyen végző Jeremy Hunt is el tudná magát képzelni a Downing Streeten.