A Covid-19 gyorsan terjedő omikron változata miatt rekordszámú gyermek került kórházba az Egyesült Államokban az amerikai járványvédelmi központ (CDC) legfrissebb adatai szerint – írja a The Hill. A december 22. és december 28. közötti héten volt eddig a legmagasabb a 17 év alatti kórházba kerülő gyermekek száma – derül ki a CDC adataiból. 

Jelenleg naponta több mint 370 gyermek került kórházba, ami 66 százalékos növekedés az előző héthez képest.

A világjárvány kezdete óta több mint ezer, 17 év alatti gyermek halt meg a koronavírusban. Eközben csak az elmúlt hónapokban több tízezer gyermek került kórházba.

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének becslése szerint az elmúlt két hétben öt százalékkal nőtt a koronavírusos gyermekek száma: december 9. és december 23. között 368 515 új esetet regisztráltak.

Egy egészségügyi dolgozó megméri egy gyermek hőmérsékletét, mielőtt a Pfizer/BioNTech vakcinát megkapja. Fotó: BEATA ZAWRZEL / AFP

Az omikron-változatot először december elején azonosították az Egyesült Államokban, a múlt héten azonban már az összes megbetegedés mintegy 60 százalékát tette ki.

Bár a koronavírus a gyermekeknél kisebb eséllyel okoz súlyos tüneteket, a CDC szerint még mindig okozhat olyan egészségügyi problémákat, amely a végtagok gyulladását idézheti elő. 

Az 5 és 11 év közötti gyermekek a Pfizer oltóanyagát kaphatják meg, amely hatékonyan megakadályozza a súlyosabb tünetek kialakulását. Az 5 és 11 év közötti gyermekek körülbelül 14 százaléka, míg a 12-17 évesek 53 százaléka van teljesen beoltva.