Az újabb korosztályok bevonásával további 15 millió ember válik jogosulttá az emlékeztető oltásra, amelyet életkortól függetlenül megkaphatnak egy adagos Janssen-vakcinával beoltottak, valamint azok a stratégiai ágazatokban dolgozók, akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak be korábban.

A tervek szerint sávosan, az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva lesz elérhető az újabb oltás, leghamarabb az 59 és 55 év közöttiek kérhetnek majd időpontot, de csak akkor ha legalább fél év eltelt azóta, hogy megkapták az előző oltást.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig a 60 év felettiek 65 százaléka, több mint 9,7 millió ember élt az emlékeztető oltás beadatásának lehetőségével.

A szaktárca hangsúlyozta, hogy az oltási programban prioritást élvez a 12 év alatti gyerekek oltása, amely szerdán vette kezdetét. 

Egy egészségügyi dolgozó koronavírus elleni vakcinát ad be egy férfinak a külföldi turistáknak szervezett oltási kampány során Benidormban 2021. november 18-án.  Fotó: JOSE JORDAN / AFP

Spanyolországban eddig 37,7 millióan, a 12 év feletti lakosság 86,6 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

A dél-európai országban több mint egy hónapja lassan, de folytonosan növekszik a fertőzöttek száma. Az elmúlt két hétben százezer emberből átlagosan 441-en lettek koronavírusosak — derült ki az egészségügyi tárca jelentéséből, amely szerint a napi esetszám szerdán meghaladta a 27 ezret, és 77 belehaltak a fertőzésbe.

Carolina Darias egészségügyi miniszter kiemelte, hogy az oltásnak köszönhetően a halálozási arány tízszer kevesebb mint a korábbi járványhullámokban.