Visszahív két tételt a Covid-19 remdesivir nevű, széles spektrumú vírusellenes gyógyszer gyógyszeréből a Gilead Sciences az Egyesült Államokban, miután panasz érkezett, hogy a fiolákban üvegszemcsék vannak, amelyet a vállalat vizsgálata is megerősített – közölte a Bloomberg

Fotó: Hand-out / CNW Group/Gilead Sciences Canada, Inc.

A kórházi Covid-betegeknél alkalmazott egyik legfontosabb kezeléshez alkalmazott gyógyszerből 55 ezer ampullát hívnak vissza, ami 11 ezer kórházi beteg kezelésére elegendő 

– mondta Chris Ridley, a vállalat szóvivője egy interjúban. A cég közleményében az is szerepel, hogy az üvegszemcséket tartalmazó injekciós készítmény beadása helyi irritációt vagy duzzanatot okozhat.

Ha az üvegrészecskék eljutnak az erekbe, eljuthatnak a különböző szervekbe, és elzárhatják a szív, a tüdő vagy az agy ereit, ami stroke-ot okozhat, és akár halálhoz is vezethet.

Az emlékeztető oltások életet menthetnek

A koronavírus elleni emlékeztető oltások jelentősen megerősíthetik a szervezet immunvédelmét egy tanulmány szerint, így arra is van remény, hogy a már meglévő vakcinákkal megelőzhető egy újabb, az Omikron változat által kiváltott járványhullám.

A visszahívás nem befolyásolja a gyógyszer ellátását az Egyesült Államokban vagy a világ többi részén, mivel a vállalatnak bőséges készletei vannak – közölte a cég szóvivője. Az amerikai piacot érintő visszahívás következtében kialakult egyéb káreseteket nem jelentettek.