Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban – közölte az előzetes adatok alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Fotó: Facebook/pedagogusok.d.szakszervezete

A tárca a közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn.

A minisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha arról a bíróság jogerős döntést hozott.

Húszezren sztrájkoltak

Valamivel több mint 20 ezren sztrájkoltak a közoktatásban a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájk során – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) az elnöke a Hősök terén tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte: a pedagógusok példát mutattak, azzal, hogy kiálltak a jogaikért, megmutatták, ki kell állni a közös ügyért. Előzetesen 40 ezer pedagógusra számítottak, de sokan Covid-19 miatt nem tudtak részt venni a sztrájkon, sokan pedig a nyomásgyakorlás miatt léptek vissza, tették hozzá a szakszervezeti vezetők. A PSZ elnöke hozzátette: hétfőn egy kétórás figyelmeztető sztrájk alatt hívták fel a pedagógusok arra a figyelmet, hogy

nagy baj van az oktatásban, ha nem emelik meg a tanárok fizetését, akkor nem lesz, aki a gyerekeinket tanítsa.

Ha a diákok nem kapnak minőségi oktatást, akkor nem lesz belőlük minőségi munkavállaló – mondta az elnök.

Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja elmondta, minden gyerek számára biztosítva volt a felügyelet a sztrájk alatt is. Nagy Erzsébet elmondta: hétfő reggel tíz óráig nem adott be fellebbezést a kormány a szombati bírósági döntés ellen. Mivel a sztrájk megvalósult, ezért a másodfok ezzel a kérdéssel már nem fog foglalkozni.