A beutazás megtagadását megkérdőjelező szombati jogi beadványában Novak Djokovic azt állítja, hogy közelmúltbeli koronavírus fertőzése alapozta meg az oltási kötelezettséggel kapcsolatos felmentését – írja a Reuters.

A világelső teniszező vízumának megvonása kapcsán hétfőn áll a bíróság elé és beadványában arról írt, hogy az Australian Opent szervező Tennis Australia erre hivatkozva engedélyezte felmentését az oltási kötelezettség alól és az ország belügyminisztériumától kapott levelében is az áll, hogy beléphet az országba.

A szerb versenyző 21. Grand Slam kupáját kívánja elhódítani később a hónapban, de már három napja a bevándorlási hivatal őrizetében tartózkodik Melbourneben. Az oltási kötelezettség hangos kritikusa, Djokovic csütörtök óta tartózkodik egy szerény szálláson, miután vízumát visszavonták az ausztrál hatóságok, problémásnak találva a beutazáshoz szükséges oltás hiányát igazoló orvosi kivételt. Az ügy a szerb-ausztrál diplomáciai viszonyt is megrontotta és az oltási kötelezettségek ellenzői körében is az érdeklődés fókuszába került.

Fotó: William WEST / AFP

Az őrizetbevételét követő beadványában Djokovic tavaly decemberi fertőzéséről ír, mely az ausztrál szabályozás szerint lehetővé teszi az oltási kötelezettség alóli felmentést. Mint elmondta, a határőrökkel is közölte, hogy az utazási papírjait helyesen töltötte ki és minden szükséges szabályozásnak megfelelt, ami az országba történő törvényes beutazáshoz szükséges.

A teniszező december 16-án produkálta az első pozitív tesztet, ám 30-ára már semmilyen tünete nem volt és 72 órája lázmentes is volt. Január 1-én kapta meg az ausztrál belügyminisztérium levelét, mely szerint teljesíti a karanténmentes beutazás feltételeit. A bíróság utasította az ausztrál hatóságokat, hogy vasárnap válaszoljon a sportoló beadványára.

Djokovic utazásának célja, az Australian Open január 17-én kezdődik.

Számos ország engedélyezi a koronavíruson a közelmúltban átesettek beutazását az oltás hiányában is. Az ausztrál kormány azonban Djokovic érkezése után levélben értesítette a tenisz-szövetséget, hogy Ausztráliára ez nem feltétlenül igaz. Az üggyel kapcsolatos felelősséget mind a szövetségi, mind Victoria állam kormány, mind a Tennis Australia tagadja.